След силна буря и последвали наводнения в Македония снощи, най-малко 20 души са загинали само в столицата Скопие, съобщава „Франс прес“. 100 души са ранени, но поне 1000 са били спасени, съобщава македонският вестник „Дневник“, цитиран от БТА.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 700 светкавици са се стоварили над града. Сутринта дъждът е спрял, но се очаква довечера пак да завали. Буря с ветрове, които достигаха над 70 км в час, засегна снощи североизточните предградия на Скопие, като в някои части водата достигна височина до 1,5 метра, съобщиха местните медии. В Скопие за два часа паднаха 93 литра дъжд на квадратен метър, което е средното ниво за целия месец август.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Спасителни екипи продължават да издирват шестимата души, които са обявени за изчезнали. В следствие на бурята е повреден околовръстният път на града. Части от армията издигат диги по поречията на няколко реки, за да се избегнат по-големи наводнения.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

„Това е катастрофа, такова нещо никога не сме преживявали“, заяви кметът на Скопие Коце Траяновски, цитиран от БТА. Вицепремиерът и министър на здравеопазването Никола Тодоров описа ситуацията като „катастрофа с безпрецедентни мащаби“.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Околните населени места също са засегнати от стихията. В село Стайковци населението е евакуирано, десетки къщи са наводнени, а много коли са преобърнати и влачени по течението на пороя. Силни бури вилняха и в северозападния македонски град Тетово и предизвикаха големи материални щети, но за щастие без човешки жертви.  Вицепремиерът Никола Тодоров каза, че на правителството ще бъде предложено да обяви кризисна ситуация за срок от 15 дни в района на Скопие и Тетово.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан обяви в Туитър, че ЕС е готов да помогне на Македония, която има статут на кандидат за членство в ЕС, съобщава Ройтерс.
На север, в Хърватия, силни ветрове предизвикаха проблеми в движението по някои пътища, съобщава още агенция Ройтерс. Затворена за движение на камиони и големи автобуси бе магистралата от Загреб към южното крайбрежие.

 


Share Follow

Leave A Reply