След както стана ясно, че депутатът и председател на Младежкия ГЕРБ Георг Георгиев и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков са били в Скопие, за да окажат помощ след наводнението, ние потърсихме г-н Георгиев, за да разкаже от първо лице преживяното.

Какво видяхте, когато пристигнахте на място? Как можете да опишете ситуацията?

Ситуацията е доста тягостна, доста тежка. Общо взето са отнесени цели квартали и общини, които са около околовръстния път на Скопие. Приливната вълна като е минала на места има затрупани по 50 и повече сантиметра кал, земна маса, боклуци, затрупани са коли. Има и разхвърляни коли отстрани около пътя, в полето. Къщите на хората са наводнени и пълни с кал. Това което правихме с Андрей Новаков е да помогнем в къща на едно възрастно семейство да изчистят една стая и кухня, за да може да се пригоди поне малко за живеене, защото има семейства, които са изправени от една страна пред катастрофата, че нямат ток и питейна вода, а от друга, че буквално няма къде да живеят, защото къщите им са в безобразно състояние. Това, което ние с него направихме, беше да изчистим тази къща и да караме гориво за помпите, с които се отводнява и носихме вода на екипите, които работят.2

Можете ли да сравните мащаба на това наводнение с тези, които бяха в България през последните години?

Трудно ми е да направя едно такова сравнение, защото в Македония все още няма оценка на щетите. Това, което видях вчера като очевидец, със сигурност не е по-леко от това в Аспарухово, даже в някаква степен по-тежко. Не мога да преценя дали това е заради силата на наводнението, или просто, защото когато отидох вчера, това беше един от първите мигове след наводнението. И ние видяхме ситуацията в един такъв вид, който по никакъв начин не беше обработен, нито от спасителните екипи, нито пожарната, от никой. Ние вчера, заедно с българските служби по безопасност, бяхме първите, които бяха сред наводнените места.

Говори ли се в Македония относно причините за наводнението? Местни хора се оплакаха пред медиите, че наводнението е причинено поради безхаберието на властта и непочистените канализации.

Това, което говорят местните хора е, че причината са непочистени канали и липсата на канали изобщо. Това, което вчера видяхме, беше буквално как канализацията не само не поемаше, но тя направо изхвърляше вода. Голяма приливна вълна, която е дошла, всъщност са някакви скатни води, понеже мястото там се намира в нещо като котловина. Всъщност водата, която се е стекла по билото на хълмовете, е образувала огромната приливна вълна, която е помела надолу по пътя си всичко. Буквално имаше в полето около магистралата разхвърляни коли, тирове, автобуси. Чисто новата магистрала е буквално унищожена.

снимка: МС

снимка: МС

Вярно ли е, че само България се е отзовала в помощ на пострадалите в Македония? Имаше ли и други държави, които са изпратили екипи и доброволци на помощ?

Не знам дали има, но ние не видяхме. Имаше само българи. Даже имаше хора, които ни спираха на улицата и ни питаха от къде сме. Ние им казвахме, че сме българи и те казваха, че само българите са на помощ и само българите работят и помагат. И наистина благодарение на тези отводнителни помпи, които бяха донесени от България, над 30 къщи са били отводнени от нашите момчета.

Как реагират местните хора на българската помощ?

Много положително, защото наистина беше осезаемо включването на българите.

epa05461117 A police officer passes a damged vehicle swept into a field near the ring road around Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 07 August 2016. At least 15 people have died in a rain storm that hit the Macedonian capital Skopje late on 06 August 2016 causing severe damage to roads, houses and infrastructure. Around 80 vehicles were caught in landslides the hit Skopje's ringroad which remains closed. EPA/GEORGI LICOVSKI

снимка: EPA

А справят ли се адекватно македонските власти, как беше координацията с българските им колеги и доброволци?

До колкото ми е известно първият щаб, който е организиран е бил заедно с кмета на Скопие. На този кризисен щаб са се включили началника на политическия кабинет на Борисов Анджелина Тотева, заедно с комисар Николов, който е шефът на пожарната. На тази среща са били координирани съвместни действия. Нямам представа дали македонските власти са координирали нещо друго, или са правили друга среща, но ние вчера бяхме в Скопие някъде около 7:30 сутринта. Буквално ние и другите българи стъпихме с техния началник на пожарна и аварийна безопасност първи и започнахме да обикаляме наводнените райони. От това, което видяхме до този момент, не бяха вършени кой знае какви действия, защото имаше буквално на 3-4 слоя затрупани коли по улиците, което в началото много затрудняваше работата. Изискваше се специализирана тежка техника, за да се извозват коли, мъртви животни, кал, земна маса. Поради тази причина чак в течение на деня, когато започнаха да се появяват и македонски войници, чак тогава започнаха да се откриват и по-големи фронтове за работа, за да може да се влезе в къщите и да се започне същинска работа по почистване. Това, което според мен те трябва да си дадат сметка, и то много добре, за да не се повтори подобна трагедия в самата столица на държавата, е да видят какви са причините за такова бедствие, за да не се повтаря пак.

epaselect epa05461025 Damaged vehicles swept into a field in the village of Stajkovci, Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 07 August 2016. At least 15 people have died in a rain storm that hit the Macedonian capital Skopje late on 06 August 2016 causing severe damage to roads, houses and infrastructure. Around 80 vehicles were caught in landslides the hit Skopje's ringroad which remains closed. EPA/GEORGI LICOVSKI

снимка: EPA

Да разбираме ли, че българските части са пристигнали на място, едва ли не по същото време, по което и македонските им колеги?

Със сигурност ние бяхме от първите, които са отишли там да помогнат. Наводнението се е случило неделя, а ние бяхме там в понеделник сутринта. Не знам какво е правено до момента, но е имало и дъждове след това, което е затруднило допълнително работата, но определено не беше свършена кой знае каква дейност.0808_Bg-team08

Можете ли да обобщите ситуацията, с която се сблъскахте?

Това е една огромна човешка трагедия, която е сполетяла хората и мащабът е много голям. Местните власти трябва да си вземат поуки и да осмислят какво е довело до наводнението. Като цяло мисля, че включването на България даде един много добър сигнал и показа, че в такива моменти ние имаме културата, отношението и желанието да си помагаме и да се справяме заедно с подобни предизвикателства.

 


Share Follow

Leave A Reply