Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин днес в Санкт Петербург. Разговорът между двамата ще е първото посещение в чужбина на турския държавен глава след осуетения опит за военен преврат срещу него.

Основните теми на разговор между двамата президенти ще бъдат отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти, възобновяване на чартърните полети, проекта за газопровод „Турски поток“, уреждането на сирийската криза, борбата с тероризма и други.

Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Предстоящата среща на президентите на Русия и Турция слага края на влошените отношения между двете страни, предизвикани от свалянето на един руски бомбардировач. Замразените отношения между Русия и Турция продължиха точно седем месеца, а за сближаването стигнаха едва шест седмици.

В интервю преди заминаването си Реджеп Ердоган заяви относно срещата: „Виждам това посещение като ново начало, нова страница от взаимоотношенията между двете страни. Бих искал да изпратя най-топлите си поздрави на Владимир и на руския народ от мое име и от името на турската нация“.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Напомняме, че инцидентът, при който загинаха двама руски военни, рязко охлади отношенията между доскорошните партньори. В отговор Русия наложи ембарго на турските хранителни продукти и прекрати чартърните полети до Турция – любима курортна дестинация за милиони руснаци. Москва замрази и два големи съвместни проекта: изграждането на газопровод през Черно море и строителството на ядрена централа. Сега и по двата въпроса предстои лично да се произнесат президентите.

След инцидента Путин реагира остро. Той определи обстрела на самолета като „удар с нож в гърба“. Москва дори упрекна турските управляващи, че са замесени в петролни сделки с „Ислямска държава“. Руската телевизия ежедневно злословеше по адрес на Турция. Ердоган изрази съжаление за свалянето на изтребителя, но подчерта, че страната му не приема границите ѝ да бъдат нарушавани. В предхождащите инцидента седмици Турция нееднократно излиза с протести срещу нарушенията на нейното въздушно пространство по границата със Сирия от страна на руски бомбардировачи.

снимка: Bussines insider

снимка: Bussines insider

Сближаването между Москва и Анкара започна още преди опита за преврат, когато Кремъл прие извиненията на Ердоган за сваления изтребител Су-24. Последва обвиняването и вкарването в затвор на до скоро смятаните за герои турски пилоти, свалили руския Су-24. Путин се оказа един от първите чуждестранни лидери, който категорично осъди опита за преврат. Поредицата от всички тези събития доведе до днешната среща, на която се очаква отношенията между двете страни да станат по-близки и от преди конфликта. В последните дни турският президент дава ясен сигнал за западните си партньори – вместо да се срещне със съюзниците си в НАТО, той заминава за Русия.

 


Share Follow

Leave A Reply