„Никога не политизираме въпроси на икономическото съртрудничество. Като предлагахме проекта „Южен поток“, смятахме, че нашият газ ще може пряко да стигне до потребители в Европейския съюз, но първо Европейският парламент прие решение, което спираше реализацията на този проект, после Европейската комисия изпрати писмо до България и в крайна сметка не получихме разрешение от България да влезем в България. Ние знаем и виждаме, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби заради отказа на европейските партньори за реализацията му. Затова само намерения не са достатъчни. Нужни са абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер, но тях ги няма“. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган след срещата им.

снимка: Дарик

снимка: Дарик

Президентът на Русия обяви още, че е постигнато политическо решение да се възроди газопроводът „Турски поток“. От своя страна Ердоган заяви, че Турция е готова веднага да започне строителството на „Турски поток“ и допълни, че страната му е готова и да доставя газ за Европа през него.

„Русия е подготвила и предала на турската страна „пътна карта“ за строежа на газопровода Турски поток, създадена е и работна група“. Това, заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Трябва да предприемем конкретни политически стъпки, за да осъществим нашите енергийни проекти”, подчерта Путин. Освен това той обяви, че Русия поетапно ще отменя специалните икономически мерки по отношение на турските компании и че турски строителни компании ще бъдат допуснати в страната.

Путин допълни, че сирийският въпрос ще бъде обсъден на отделна среща след пресконференцията. Той заяви, че разрешаването на кризата е обща цел на двете държави.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Разговорите с Ердоган бяха конструктивни“, категоричен е руският президент.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Срещата между двамата лидери продължи 2 часа. Путин посрещна Ердоган в Константиновския дворец в Санкт Петербург. В двореца двамата са обядвали, предаде „Лайф.ру”. Според руската медия ястията им били сервирани в специални чинии със собствените им образи.

снимка: ТАСС

снимка: ТАСС

„Настоящото Ви посещение, въпреки трудната политическа ситуация, в която се намира Турция, показва, че всички ние искаме да възобновим диалога и да възстановим отношенията между Турция и Русия в името на интересите на двете държави“. С тези думи се обърна президентът на Русия Владимир Путин към президента на Турция Реджеп Ердоган при откриването на срещата между двамата президенти, която в момента се провежда в Санкт Петербург. От своя страна президентът на Турция благодари на своя домакин за отделеното време.

26.06.2016g.putin.erdogan путин ергодан

снимка: БГНЕС

Срещата между двамата лидери започна с 1 час закъснение. Тя беше запланувана за 13:00 часа. Разговорите се провеждат в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Основните теми на разговор между двамата президенти ще бъдат отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти, възобновяване на чартърните полети, проекта за газопровод „Турски поток“, уреждането на сирийската криза, борбата с тероризма и други.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Това е първата среща между Путин и Ердоган от ноември 2015 г. Тя слага края на влошените отношения между двете страни, предизвикани от свалянето на един руски бомбардировач. Замразените отношения между Русия и Турция продължиха точно седем месеца, а за сближаването стигнаха едва шест седмици.


Share Follow

Leave A Reply