Българската рекордьорка на 3000 м с препятствия Силвия Дънекова е дала положителен резултат на допинг проба, съобщиха от БНТ. В кръвта на 33-годишната лекоатлетка е открито веществото еротропоетин – така нареченият кръвен допинг. Пробата първоначално е отрицателна, но заради съмнения тя е връщана няколко пъти, докато накрая дава положителен резултат. 4-годишна забрана за практикуване на спорта грози Силвия Дънекова, което може да се окаже принудително прекратяване на кариерата ѝ, тъй като докато изтече, спортистката ще бъде вече на 37 години.

Силвия Дънекова снимка: БГНЕС

Силвия Дънекова
снимка: БГНЕС

Силвия Дънекова е била проверявана многократно за допинг на родна територия включително и точно преди да замине за Рио. Всичките ѝ проби са отрицателни. Изследванията са извършвани от българската антидопингова лаборатория в присъствието представители на Световната антидопингова организация. Непосредствено след пристигането си  в Бразилия на 26-ти юли лекоатлетката ни е била тествана отново, като всичките ѝ проби са били отрицателни.

Силвия Дънекова снимка: ЕРА/БГНЕС

Силвия Дънекова
снимка: ЕРА/БГНЕС

При втория тест два дни по-късно в Рио, който отначало е бил отрицателен, А пробата на Дънекова е била връщана многократно през високотехнологичните машини, докато накрая и тя, и Б пробата отчели наличието на забранени вещества.Тези спорни елементи около изследването може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012.

Силвия Дънекова снимка: ЕРА/БГНЕС

Силвия Дънекова
снимка: ЕРА/БГНЕС

Силвия трябваше да започне участието си в Олимпийските игри в коронната си дисциплина на 13-ти август. Самата тя определи случилото се като “унизително”. Според спортистката единственият начин, по който забраненото вещество може да е попаднало в кръвта ѝ, е чрез хранителните добавки, които е приемала. Никой от Министерството на младежта и спорта или българския олимпийски комитет не си е и помислял, че някой от сънародниците ни може да даде положителна проба за допинг.

Красен Кралев снимка: БГНЕС

Красен Кралев
снимка: БГНЕС

Спортният министър Красен Кралев заяви, че е нелогично някой, който дори не е имал шанс за медал да опропасти по този начин участието си в Олимпиадата. “Многократно сме ги тествали всички атлети. Всички до един бяха чисти. Преди идването си тук също е била тествана. Отрицателен резултат. След два дни проверяват пробата и тогава вече се появява субстанцията, която ни притеснява. Не можем да контролираме всеки какво си слага в устата. Аз не виждам и логиката каква е, защото тя не беше от хората, които имаха шансове за медали…. Проблемът е, че без никаква причина върху България се лепва петно, което не виждам с какво сме го заслужили. Няма никакъв смисъл да се опитваш да надхитряваш допинг полицаите в тези условия”, каза министърът на младежта и спорта пред БНТ.


Share Follow

Leave A Reply