Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че има нужда от повече дипломация за решаване на кризите в световен мащаб, сред които проблемите с бежанците, тероризмът и климатичните промени. Кандидатът за генерален секретар на ООН смята, че опитът й начело на организацията и в държавните структури на България, са добри основания да претендира за секретарския пост. В интервю за радио „Франс интернешънъл“ тя добави, че има вярва в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН – в многостранните методи и подходи към решаване на сериозни проблеми.

оон

снимка: БГНЕС

Бокова обясни, че като генерален директор на ЮНЕСКО е фокусирала усилията на организацията върху осигуряване на равенство между хората, но проблемите, на които е отдала по-специално внимание, са защитата от насилие, равенството между половете и образованието на жените.

Бан Ки Мун и Ирина Бокова

снимка: БГНЕС

Припомняме ви, че към момента 11 кандидати продължават участието си за поста генерален секретар на ООН – пет мъже и шест жени. На първото тайно гласуване Бокова се класира на трета позиция, а на второто остана на пето. Преди няколко дни действащият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун изрази мнението си, че се надява жена да бъде негов наследник.


Share Follow

Leave A Reply