В ранните часове на деня Централна Италия беше разлюляна от силно земетресение, съобщават световни медии. Според някои силата на труса е била 6,2 по скалата на Рихтер. Час след първоначалното земетресение е имало остатъчен трус с магнитуд 5,5 по Рихтер.

снимка: БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Епицентърът на земетресението е на 10 км под земната повърхност, като най-силно засегнати са градовете Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто. Трусът е събудил и жителите на Рим, който се намира на 170 км от епицентъра.

снимка: БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Хората в засегнатите места са в паника, по последни данни има поне 6 загинали, а някои са останали в капан под руините на срутилите се сгради. За момента няма данни за разрушени паметници на архитектурата и културата. Говорителят на премиера Матео Ренци обяви, че правителството поддържа връзка със службите за защита на населението и следи ситуацията.

Към министерския съвет на Италия е създаден оперативен щаб по координацията на издирвателно-спасителните работи и ликвидацията на последствията от земетресението, предаде ТАСС.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Последното земетресение в Италия от такава величина беше през 2009 г. Тогава около 300 души загинаха.


Share Follow

Leave A Reply