Турските въоръжени сили извършват „точкови операции“ в започналата днес операция „Ефратски щит“ срещу позиции на “Ислямска държава“ в Северна Сирия, при въздушна поддръжка от страна на Съединените щати, съобщават от “Ройтерс“ и турската телевизия NTV. Операцията е разгърната в района на сирийския град Джараблус край турската граница.

Турция, операция, Сирия

снимка:EPA/БГНЕС

От “Ройтерс“ допълват, че турски специални части са преминали на сирийска територия, позовавайки се на информация от високопоставени турски висши военни. Продължава дейността по “разчистване“ и отварянето на коридор- „Целта на операцията е да се осигурят граничната сигурност и териториалната цялост на Сирия, като се подкрепи ръководената от САЩ коалиция против джихадистите“, съобщи един от източниците.

Турция, Сирия, операция

снимка:EPA/БГНЕС

До тази намеса се стига след успешни настъпления на отряди от сирийската Партия на демократичния съюз, която според властите в Анкара е сирийски клон на Кюрдска работническа партия. Турските власти няколко пъти отправяха предупреждения, че ако частите на Демократичния съюз преминат на запад от река Ефрат и опитат да установят контрол в района, ще предприемат намеса.

Турция, Сирия, операция

снимка:EPA/БГНЕС

В сряда лидерът на Демократичния съюз Салех Мюслим написа в Туитър, че Турция е “нагазила в сирийското блато“ и ще бъде сразена по същия начин, по който неговите хора изтласкват „Ислямска държава“ в Сирия.

снимка:EPA/БГНЕС

Наблюдатели смятат като проблем за Вашингтон и Анкара, че Демократичния съюз оказва подкрепа на кюрдски части в операциите им срещу джихадистите. На 15-ти юни от руска страна съобщиха, че се работи по план за действия със САЩ срещу „Ислямска държава“, както и че тече обсъждане с Турция по въпроса за международен контрол на сирийската граница.

 


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Турция обяви край на своята военна операция „Ефратски щит”

Leave A Reply