„Познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти, обратният случай не ми е известен“, заяви кандидатът на БСП за президент ген.Румен Радев на първата си публична среща след номинацията му – с военно-патриотични съюзи и организации в читалище „Младост“ в София.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Доскорошният командир на Военновъздушните сили /ВВС/ посочи, че неговата номинация за президент е взривила общественото пространство и е срещнала яростен отпор от политическия елит, който обявил, че военните нямат политическа подготовка, за да заемат такъв пост. Ген. Радев призова да не се пренебрегва опитът на командири и офицери от Българската армия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той отбеляза, че е завършил с отличие академия на ВВС на САЩ, където освен военно дело, е учил геополитика, стратегия, национална сигурност, дипломация, икономика, изкуство на преговори.
Според ген.Радев дебатът за ролята на президентската институция се е изродил по най-грозния начин – кого, защо и как е номинирал. Не става въпрос за платформи, за личности, за това кой какви ангажименти поема, на какво стъпва, откъде идва и какво смята да прави, добави той. По думите му целта е да се обезличи президентската институция и бъдещия президент, за да бъде зависим.
„Има криза на ценностите, има криза в управлението на страната“, смята той. Според ген. Радев два са основните проблеми в България – липса на ясно разделение на властите в държавата и липса на достойна външна политика, основана на националния интерес в рамките на съюзите, в които членуваме. По думите му, когато една партия има пълен контрол върху законодателната и изпълнителната власт, влияние в съдебната система и контрол върху президентската институция, резултатът е ясен – липса на коректив, самоуспокоение, самодоволство, съответно липса на прогрес.

ген. Румен Радев снимка: БГНЕС

ген. Румен Радев
снимка: БГНЕС

Ген. Радев отбеляза, че по Конституция едни от най-големите правомощия на президента са отговорностите в областта на националната сигурност. По думите му това означава защита на териториалната цялост и суверенитета на страната, на конституционно установения ред, гарантиране на правата на гражданите и на демократичното функциониране на институциите.


Share Follow

Leave A Reply