„Днес ще вземем решение за регистрация на партията ни в президентските избори. На първи тур се заявява политическа идентичност, ще поемем своята отговорност да се кандидатираме с политически кандидат. Въпросът с президентските избори е много по-сериозен. Дали след изборите България ще има президент атлантик, който ще продължи линията на Росен Плевнелиев – държавен глава с отчетлив евроатлантически профил. Ако след като видим номинациите на големите партии и припознаем в някой от кандидатите човек, който отговаря на този тест на ДОСТ за атлантик, бихме го подкрепили още на първи тур“. Това обяви председателят на ДОСТ Лютви Местан в студиото на Нова телевизия.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДОСТ даде за пример теста, на който всеки кандидат ще се явява: „Ако някой каже: „Аз съм натовец, но трябва да отпаднат санкциите за Русия“, този политик не издържа теста за ДОСТ. Санкциите спрямо Русия са в резултат на най-бруталното нарушаване на международното право – анексирането на Крим“, добави Местан.

Ердоган и Местан

снимка: Пресслужба на турския президент

По повод срещата между Лютви Местан и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отговори на водещия, че му се прави внушение с изреждането на незаконните арести в Турция: „Има ли България национална позиция за Турция? Не, няма. България има националистическа позиция за Турция“. Местан добави, че Турция е партньор в Алианса, който има значим принос за Европейския съюз в тежък проблем с бежанците и коментира накратко случилите се събития в южната съседка: “В Ердоган виждам първия турски президент, избран пряко от турския народ, преди това президентите се избираха от народното събрание. Ако този преврат беше успешен, щеше да има рискове за България и за ЕС. Опитът за преврат не е правителствен, а държавен проблем за Република Турция“, допълни Местан и изрази мнение, че България трябва да има специална стратегия за прагматизиране отношенията с Турция.

снимка: EPA/БГНЕС

Гостуването на лидера на ДОСТ е след излъчен репортаж за общински съветник, който се явява на поправителен на матура по Български език, след като самият той е член в общинската комисия по образование- „Дори не ме интересува от коя политическа система, по какви критерии е бил подбран. В България има тежък проблем и с функционалната и с абсолютната неграмотност. Влизайки в тази комисия той отправя реален призив на немалко хора да следват пътя му“, каза Местан.

Айри Мурад

Айри Мурад, снимка: btv.bg

Лютви Местан коментира и резултатите от социологическото проучване, в което той е считан за най-неодобряван политик и заяви, че в това изследване нямало имена на председатели на парламентарни групи- “Заинтересувах се защо отсъстват някои лидери, поискаха хора от екипа ми от агенцията – други политици с одобрение в пъти по-малко от моето“, накратко обясни той.


Share Follow

Leave A Reply