След проведеното вчера заседание на политическата група на партия ГЕРБ, до медиите беше разпространено писмо, адресирано до председателя на Народното събрание и народните представители, в което са посочени приоритетите на партията за следващия политически сезон. Те са 7 на брой:

1. ГЕРБ ще приема закони и законови поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите на страната ни, което е основен приоритет за този парламентарен сезон.

България е в деликатна ситуация и хората трябва да могат да се доверяват на властта и на експертите. Информационният хаос сам по себе си е сериозна заплаха, когато става дума за национална сигурност.
Уверяваме ви, че ГЕРБ ще даде своя принос за укрепване на сигурността на границите на страната, търсейки международна помощ и оптимизиране на вътрешния ресурс. Ще се радваме да видим партньори в лицето на всички парламентарни групи по тази тема, защото опазването на границата не е само приоритет на ГЕРБ, а на избирателите на всички партии и на всички българи. България ще спечели авторитет от обединените политически усилия, особено когато става дума за национална сигурност.
За съжаление, обаче, примерите за политическо разединение и дори едноличните политически изяви в разрез с българския национален интерес силно стряскат евроатлантическите ни партньори и поставят под въпрос единодействието ни, когато става дума за национална сигурност.

2. От името на ГЕРБ заявявам, че нямаме никакво намерение да прекратяваме законодателната си активност по отношение на съдебната реформа. Ние сме гарантът за тази реформа, защото единствени имаме ресурса и волята да направим необходимите промени, които да гарантират върховенството на закона.

Всякакви спекулации и обвинения в забавяне, манипулиране и подмяна на идеите за съдебната реформа идват от онези, които нямат властта и желанието да я направят, но имат претенциите тази тема да е единствено от тяхна компетентност. Както за правителството на Бойко Борисов, така и за ГЕРБ като основната дясно-центристка партия в България, реализирането в пълен обем на съдебната реформа е от изключителна важност, защото това ще ни даде реална възможност да излезем от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. Вярвам, че това ще бъде огромна крачка към подобряването на международния имидж на България, нещо към което поне на думи се стремят всички политически формации, присъстващи в тази зала.

3. През тази сесия ни предстои да приемем Закона за държавния бюджет, както и бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване. Както и при първото правителство на премиера Бойко Борисов, така и сега, усилията на ГЕРБ са насочени към намаляване на дефицита, което е пряко свързано и с намаляването на държавния дълг. Значително по-добрата събираемост сега обаче ни позволява да консолидираме бюджета не за сметка на намаляване на разходите, а напротив, чрез значително повишаване на приходите. Това дава възможност, да реализираме политиките и действията, заложени в предизборната ни платформа.

4. Добрите резултати в сферата на публичните финанси ще ни дадат възможност да развием и своите идеи в социалната политика. Благодарение на новото ръководство в Министерството на труда и социалната политика, което даде свеж импулс в работата на ведомството, ще работим върху целенасочени политики за подобряване на професионалния капацитет на населението в Северозападна България, Родопите, Странджа и останалите икономически изостанали райони в страната. Очакваме конструктивна подкрепа за тези политики, защото вярваме, че намаляването на разликите между регионите в България е ключът и към по-успешна борба с демографската криза.
Грижата за стабилността на доходите се разгърна от нашето управление като предоставяне на възможности за постигане на приемлив стандарт, както и на възможности за проява на персонална активност на трудовия пазар. Резултатите се виждат бавно и се постигат трудно, но като цяло критиците на нашата социална политика намаляват, а аргументите им избледняват.

5. В центъра на законодателните усилия на ПГ на ГЕРБ ще бъдат и необходимите мерки, които трябва да се приемат във връзка с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС. Тази висока публична отговорност на страната ни ще привлече сериозно обществено внимание и към управлението ни, и към страната ни като цяло. Ние трябва да се възползваме максимално от това, че България ще бъде средище на европейска политика и да извлечем дивиденти поне в няколко направления:
– по отношение на сигурността на страната ни като външна граница на ЕС
– по отношение на външната политика. Искаме да разширим взаимноизгодните партньорства на България със страните от ЕС, както и да популяризираме максимално акцентите на нашата външна политика.
– Очакваме да се разкрият не само нови работни места за администрация, която да обслужва Председателството на България на Съвета на ЕС, но и нови възможности за инвестиции и за рекламиране на България като добро място за правене на бизнес.
– по отношение на финансовата стабилност. Вече доказахме, че нашата банкова система не е в криза и Председателството ще гарантира в по-висока степен спазването на европейските финансови рамки и директиви.

6. Енергийната диверсификация, укрепването на капацитета на въоръжените сили на държавата, както и задълбочаването на международното сътрудничество в сферата на сигурността са стъпки в посока към стабилност и засилване на националния суверенитет, които продължаваме да вървим. ГЕРБ сме уверени, че можем да постигаме консенсус по всички важни за държавата въпроси и склонността към взаимни отстъпки в името на националните цели е признак за зрялост на политическите партии.

7. Темата за предстоящите президентски избори не може да бъде подмината. Иска ми се за бъдещият президента на България да се мисли отсега не като за политическо лице на победила в изборната надпревара партия, а като за перспективен и добър държавник.
Няма никакво съмнение, че предстоящият вот е разглеждан и от опозиция, и от част от партньорите на управлението ни като фокус за оценка на управлението на ГЕРБ. Най-важното към момента е да проявим разум и да не даваме път на нездравословни предизборни емоции. Пожелаваме успех на всеки, който ще се включи в предстоящата надпревара и нека най-добрият спечели.
Вероятно ще има много екзотични и интересни кандидати, но сега ни трябва човек, който ще се води от принципите на отговорност, сигурност и справедливост. Да работи в интерес на гражданите, да умее да балансира и да надгражда.

Цветан Цветанов снимка: БГНЕС

Цветан Цветанов
снимка: БГНЕС

„Все по-често говорим, че ни е нужно национално единство. Но като че ли апелираме за него не там където трябва – сред българските избиратели. Всъщност ние сме длъжници на нашите работодатели, защото в наше лице те от години търсят да видят проекции на своите интереси, но за съжаление в повечето случаи не ги откриват“, пише в писмото председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в писмото. По негови думи голяма част от политическите практики задоволяват само онези, които ги прокламират и докато това е така, не може да има задоволителни резултати от политическите усилия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Цветанов изразява мнението, че политическите формации и в дясното, и в лявото не успяват да намерят обща формула за интересите си. „Всичко това е гарнирано с висока доза нелоялност, непоследователност и дори отказ от здрав разум. Политическото лицемерие бележи напоследък лидерското говорене на нашите опоненти както в дясно, така и в ляво“, пише председателят на ПГ на ГЕРБ. „Видно е, че както опозиционни, така и партньорски партии се надпреварват да правят политически актив единствено като критикуват управленските политики на ГЕРБ“, коментира Цветанов.

Народно събрание снимка: БГНЕС

Народно събрание
снимка: БГНЕС

„Като председател на най-голямата парламентарна група в 43-тото Народно събрание и като председател на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ, призовавам ръководствата, членовете и симпатизантите на всички останали партии да запазим толерантен и позитивен тон към нашите опоненти по време на цялата кампания. Както винаги досега, ГЕРБ ще проведе своята политическа агитация изцяло в интерес на високата информираност на избирателите, без да използва негативни похвати като черен „пиар“, компромати и лични нападки към нито един кандидат или стояща зад него партия. Вярвам, че това е пътят към запазването на стабилността в България и по този начин работим в интерес на гражданите!“ С този призив завършва писмото на Цветан Цветанов.

 


Share Follow

Leave A Reply