Министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев определи като много добри шансовете за победа на кандидатпрезидентската двойка, номинирана от РБ Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Това се случи преди участието му в заседанието на парламентарната комисия по отбрана.“Имаме достойни кандидати, които отговарят на нашите изисквания“, посочи Ненчев като допълни, че предстои двойката да бъде одобрена от Изпълнителния съвет на коалицията след празниците. Той допълни, че ако те останат втори или трети на изборите, Реформаторският блок ще подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Ген. Румен Радев снимка: БГНЕС

Ген. Румен Радев
снимка: БГНЕС

На въпрос на журналисти дали Ненчев смята ген. Румен Радев за конкуренция за президентските избори, министърът отговори с лаконичното „Не бих казал“. По въпроса за номинацията на РБ Ненчев допълни, че от БЗНС първоначално подкрепили Гроздан Караджов, но след като той не събрал достатъчно гласове, най-разумното решение е било да издигнат Трайков и Събев.

Реформаторски блок, снимка: БГНЕС

Реформаторски блок,
снимка: БГНЕС

Николай Ненчев каза, че на днешната среща на премиера Бойко Борисов с Реформаторския блок са били коментирани редица въпроси, свързани с новия политически сезон. Той изрази задоволство, че съществено внимание е било отделено на секторите сигурност и отбрана. „Както винаги получавам пълна подкрепа от страна на премиера и на колегите, които бяха част от днешния съвет“, посочи министърът.

Николай Ненчев снимка: БГНЕС

Николай Ненчев
снимка: БГНЕС

Министър Ненчев каза още, че съвместната охрана на въздушното ни пространство от ВВС на България заедно със САЩ ще започне на 9 септември за една седмица, експериментално. Ненчев посочи, че разговорите за съвместна охрана с Полша са в много напреднала фаза и изрази надежда да се постигне споразумение. Министърът каза, че на този етап няма калкулации колко ще струват съвместните дежурства с Полша. „Бихме могли да поемем храната и настаняването, което не е чак толкова голям проблем за нас, защото имаме собствени бази, които използваме“, каза Ненчев, но допълни, че въпросът за горивото на самолетите се уточнява. „Нямаме все още завършен разговор и документ. Това е мирновременна мисия, която се инициира от НАТО и се приема от страните-членки. България само и единствено ще се възползва от това“, каза министърът на отбраната.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За договора за ремонт на изтребителите МиГ-29 от Полша министър Ненчев каза, че до сега полската страна изпълнява перфектно своите договорености и в рамките на ноември ще имаме ремонтирани още два двигателя и готов още един самолет. „Силно вярвам, че до края на годината ще имаме още 10 двигателя, което означава още шест МиГ-29, което е много голям напредък“, посочи Ненчев. Военният министър изяви желанието да чуе мнението на новия командир на ВВС по отношение на по-нататъшния етап от процедурата за нови изтребители, но това щяло да се случи между 10 и 15 септември. Ненчев каза, че няма нужда от допълнителна охрана на южната ни граница към момента.


Share Follow

Leave A Reply