След като тази сутрин министърът на отбраната Николай Ненчев обвини кандидата на БСП за президентските избори ген. Румен Радев, МО е започнало проверка по случая. Съмнения за нарушение на закона дойдоха след като стана ясно, че, докато е бил командир на ВВС, Радев е назначил Десислава Генчева, сочена от самия него за негова съпруга, във финансова служба на ВВС, като счетоводител. Може да се появи и още едно нарушение, ако се окаже, че Генчева е работила като пиар, докато е била назначена на друга длъжност. За да работиш като пиар на МО, се налага определена квалификация и стаж, които според досегашната информация, Генчева не е притежавала.

Николай Ненчев снимка: БГНЕС

Николай Ненчев
снимка: БГНЕС

„Не съм се интересувал от семейното положение на Радев и това не ми е работа. Но ако въпросната госпожа е негова законна съпруга, той е в изключително тежък конфликт на интeреси, понеже сам я е назначил за финансист във Военновъздушните сили и за негов личен пиар“, каза военният министър тази сутрин. По-късно стана ясно, че след участието си в предаването, Ненчев е разпоредил да бъде започната проверка. Според информация от МО Радев и Генчева са сключили брак на 12 август в община Студентска в София, когато вече беше ясно, че летецът ще е кандидат-президент.

Ген. Румен Радев, снимка: БГНЕС

Ген. Румен Радев,
снимка: БГНЕС

По закон, дори да не са имали сключен брак по времето, когато Генчева е била назначена във ВВС, Радев все още подлежи под наказателна отговорност, тъй като двамата са живеели във „фактическо съжителство“. В момента се разследват и други административни нарушения на генерала.


Share Follow

Leave A Reply