„Заели сме с предизвикателство да положим основите на отворен интегриран газов пазар“. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за изграждането на българския газов хъб „Балкан“ .

Дончев беше категоричен, че изграждането на газов хъб „Балкан“ ще насърчи свързаността на всички проекти за доставка на газ в Югоизточна Европа. Според него този проект ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици. От думите му стана ясно, че проектът е продължение на инициативата на страната ни и ЕК за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

кръгла маса за газов хъб балкан

„Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем. Сигурността на доставките и цената на енергийните ресурси, включително на газа, са първостепенен фактор за конкурентноспособността на икономиката“, заяви още вицепремиерът.

„При разглеждане потенциала на проекта не бива да се разсъждава само за България, а да се има предвид потенциала на целия район заедно със съседните ни държави“, обясни Дончев като обяви, че БВП на района е 1,2 трилиона евро, населението достига 126 милиона души, а консумацията на газ надхвърля 70 милиарда кубика.


Share Follow

Leave A Reply