„Чешката република ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз.“ Това обявиха на съвместна пресконференция президентите на Чехия и България Милош Земан и Росен Плевнелиев в Прага.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро. Другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страната“, обяви Милош Земан.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество“, коментира от своя страна Росен Плевнелиев. Според него са нужни прагматичен подход и по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация“, допълни още държавният глава на България.

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Трябва да бъдем честни и ясно да заявим, че има разлика между тези мигранти, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят икономически пeрспективи. Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане. Трябва да покажем, че не може милиони да преминават безпрепятствено през границите на ЕС. Не виждаме обаче противоречие между тяхното опазване и спазването човешките права и свободи“, категоричен е българският държавен глава.

epa05525086 Bulgarian President Rosen Plevneliev (L) and Czech President Milos Zeman (R) inspect the guard of honor at Prague Castle in Prague, Czech Republic, 05 September 2016. Plevniev arrived for a one-day state visit to Prague. EPA/FILIP SINGER

снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев изрази благодарност за подкрепата на Чешката република за присъединяването на България към Шенгенското пространство. „България се справя много по-добре при охраната на европейските граници от много други държави членки на Шенген. България заслужава да бъде член на Шенген и тази кауза трябва да получи своята реализация“, каза държавният глава.

epa05525106 Guard of honour waiting for welcoming ceremony of Bulgarian President Rosen Plevneliev at Prague Castle in Prague, Czech Republic, 05 September 2016. Plevniev arrived for a one-day state visit to Prague. EPA/FILIP SINGER

снимка:ЕПА/БГНЕС

Срещата между президентите се проведе в Пражкия замък в чешката столица.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply