Реномираното германско издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ публикува втора поредна статия за българския премиер Бойко Борисов в рамките на една седмица.
ФАЦ
Изданието започва с това, че самият премиер сам често разказва историята на своите предци и това, че дядо му е бил убит от комунистите през есента на 1944 г. „Който иска да разбере Борисов, трябва да има предвид тази история“, казва изданието. Франкфуртер алгемайне цайтунг не спестява и критиките към българския премиер, цитирайки Стефан Колев, който е икономист, напуснал България преди много години. Според него Борисов има голямо его и затова се радва, когато получава одобрение и потупване по рамото на Запад. „Много българи мислят като Колев. Но още повече не споделят неговото мнение. Борисов управлява от 2009 г. с кратко прекъсване.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той е единственият български министър-председател след демократичните промени, на когото българите гласуват доверие за втори мандат. Всички останали премиери най-късно след един четири години са изпращани от българския народ с убийствена критика“, обобщава германското издание. По-нататък авторът на статията проследява личното и професионално израстване на Борисов от будно момче, родено в покрайнините на София, на което е забранено да следва, защото е внук на „народен враг“, през спортните занимания и собствения бизнес, личните контакти с Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, които неговата частна фирма е охранявала през годините на прехода. „Тогава той е научил много за властта и нейната преходност.“, посочва изданието. По времето, когато заема поста генерален-секретар на МВР, Борисов попада в полезрението на Волфганг Гласкер, който е дългогодишен ръководител на фондация „Ханс Зайдел“ в София. Тъкмо Глескер преди всички останали осъзнава, че Борисов ще бъде новият силен човек в България. „Връзките между ГЕРБ и ХСС все още са тесни.“, продължава статията.

Снимка: Фб-страницата на премиера Бойко Борисов

Все пак по бежанските въпроси Борисов следва линията на канцлера Меркел. Причина за това е, че България е в ситуация, подобна на тази на Гърция и ако се следва линията на унгарския премиер Орбан за стени и изолиране, държавите с външна граница като България няма да имат шанс да се справят с мигрантския натиск. Затова той не иска конфронтация с Анкара в никакъв случай. „През изминалата седмица Борисов разговаря в двореца Долмабахче с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той бе първият държавен ръководител от ЕС, който се срещна с Ердоган след преврата на 15 юли.“. посочва ФАЦ. След разговорите, българският министър-председател изрази надежда, че реализмът ще победи национализма и популизма и заяви, че залага на дипломацията. „Ако не разрешим настоящия конфликт чрез дипломация, войната е неизбежна“, посочи Борисов.
Кадри от срещата между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган

Кадри от срещата между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган


Share Follow

Leave A Reply