„Проектът за газовия хъб „Балкан“ ще се развива независимо от това какво се случва със „Северен поток 2“ или „Турски поток“, независимо от обстоятелствата“. Това заяви днес Клаус-Дитер Борхард, началник на „Вътрешен енергиен пазар“ в ГД „Енергетика“ на Европейската комисия. Днес Борхард беше на посещение на компресорната станция „Провадия“ край Варна заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, снимка: БГНЕС

Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард,
снимка: БГНЕС

„Добре е и руската страна да се включи в него (газовия хъб „Балкан“, бел. ред.), защото колкото повече ликвидност има, е толкова по-добре. Хъбът може да започне да работи и без руска газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентноспособност“, посочи още Борхард.

„ЕК е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави за изграждането на хъба, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна“, категоричен е началникът на „Вътрешния енергиен пазар“. Той обяви, че до 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания за реализацията на газовия хъб, а след това може да бъде осигурено и финансиране.

„Това е проект не само на ЕК-България, а е за целия регион. За осигуряване на газовата свързаност между държавите в региона могат да бъдат ползвани различни европейски финансови механизми. Средства могат да получават както проекти на страни-членки на ЕС, така и на държава-член и нейна съседка, която не е в Съюза“, допълни още Борхард.

Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че газопреносната инфраструктура, с която разполага България, е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта за газов хъб.


Share Follow

Leave A Reply