Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че на България е предложена помощ за изграждането на ограда по границата ни с Гърция. „Предложението, което беше отправено към България беше за подпомагане в изграждането на съоръжение по българо-гръцката граница, което ние отхвърлихме по принципни съображения и до ден-днешен смятаме, че не е необходимо такова съоръжение“. Това тя обяви по време на блиц-контрола в отговор на въпрос от ПП АБВ.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Бъчварова коментира, че няма случай, в който да е установено нелегално преминаване от гръцката страна и гръцките власти да не са приели обратно заловените нарушители.

„Всички усилия са насочени към гарантиране на сигурността на външните граници. До този момент няма държава на ЕС, която да е казала, че не се справяме с това“, категорична е тя.

ограда, граница

снимка: БГНЕС

„Разговарях със сръбския ми колега и той ме увери, че потокът от България не е толкова голям, колкото са го обявили преди няколко месеца“, обясни вътрешният министър.

Бъчварова обяви, че от два месеца в МВР се работи по модел, който да може да определи щатната численост на отделни структури. „Ние сме на финала на разработването и прилагането на този модел. Предстои неговото обсъждане с териториалните структури и определяне на щатната численост“, допълни още тя. От изказването ѝ стана ясно, че МВР работи и по осигуряване на по-голяма мобилност и техническите средства.


Share Follow

Leave A Reply