“По темата за газовия хъб „Балкан“ трябва да има във висша степен на консенсус, защото става дума за стратегически въпроси, които ще се решават в повече от едно правителство. Склонен съм да поощря тази активност на министър-председателя и правителството.“ Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Георги Първанов. Той посочи, че са многобройни темите, които могат да бъдат коментирани от последните дни, и е на мнение, че новият политически сезон е започнал доста активно.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Лидерът на АБВ изведе като основен акцент завършилият газов форум във Варна по темата за газовия хъб „Балкан“- „Този форум трябва да бъде оценен като идея и перспективи. Смятаме да сме едни от онези, които биха могли да зададат тон за един такъв дебат, тъй като имаме нелоша експертиза“, заяви Георги Първанов.

газов хъб графика

Бившият президент смята, че България има стратегическо географско положение, но e загубила тази позиция като политика и енергийна дипломация- „Беше заявено, че България има възможности да получава газ от няколко източника. Не бих искал да коментирам Русия като възможен източник, защото от там отговорът дойде бързо и категорично. Оказа се, че премиерът Борисов и Путин са се договорили, но може би нещо не са се разбрали. Беше ясно казано, че към България тръба не се предвижда. Насила ли ще ги накараме да пуснат тръба?“, попита Първанов.

Корнелия Нинова и Георги Първанов на срещата между БСП и АБВ снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова и Георги Първанов на срещата между БСП и АБВ
снимка: БГНЕС

“Не се притесняваме от ретроградния Меркурий и ще обявим президентската си кандидатура преди ГЕРБ. Не сме зависими нито от зодиите, нито от поведението на другите политически формации. Що се отнася до ген. Радев, той прави кампания. Обиколи много региони. Опасявам се, че малко трудно ще бъде легитимиран инициативният комитет. Може би и за това се чака 2-ри октомври. Малко ми се струва, че влиза в ботушите на г-жа Нинова. Но това си е тяхна работа. До 10 дни ще имаме нашият форум, на който ще обоснова позицията си кой да бъде нашият кандидат“, добави Първанов, като не отговори на въпроса дали се очаква той да се кандидатира отново за президент.


Share Follow

Leave A Reply