„Мисля, че успяхме да наваксаме много закъснения, така че няма хаос с учебниците.“ Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в предаването „Преди всички” по БНР.

Във връзка с новте учебници Кунева коментира следното: „Ще имаме нови там, където положението беше най-драматично.“

учебници мон

Снимка: БГНЕС

„Тази година новият закон и новите учебни програми влизат най-напред за първи и пети клас, в останалите класове това ще става постепенно. В букварите подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Например, след буквата „а“ следва буквата „м“, за да могат да направят по-бързо сричка. Ние имаме методика, с която са започнати учителите в първи клас, която има разрешават да направят необходимото, за да може децата накрая, през месец февруари, да получат това, което в образованието се нарича компетентност, и да могат да четат. От февруари нататък вече започва читанката. За общо успокоение мога да кажа, че от буквата „ч“ нататък може да се използва и старият буквар. Но уверявам ви, след стотици срещи, които направихме сред учителите в първи и в пети клас, притеснения сред учителите за това няма“, обясни Кунева.

кунева, стаматов

Също така, министър Кунева обсъди и темата с повтарянето на класовете. „Законодателят е казал, че между първи и четвърти клас не се повтарят класовете. Повтарянето на класовете не води до по-добра успеваемост на децата“, заяви тя.

Във връзка с отпадането на количествените оценки за децата от първи до четвърти клас, министърът на образованието посочи следното: „Оценки има, но те не са така, както сме свикнали, а „отлично се справяш“, „малко не ти достига“, „има незначителни пропуски“. Отново искам да подчертая, че това го каква законът, а не е нещо, което министерството така е решило, но отново постепенно ще въведем това, което законът изисква. От една страна, това ще даде повече информация на родителите, от друга, пък ще накара и учителите внимателно да подберат думите, с които да опишат прецизно какво не достига на детето“, обясни Кунева.

Меглена Кунева

Меглена Кунева

А по отношение на удължената учебна година, която за първокласниците вече ще свършва на 31-и май, а не както беше досега на 24-и, министърът разясни, че това е наложено поради новия обем на учебния материал в програмата. Кунева посочи, че това не негативно за натовареността на учениците, а напротив – включени са повече часове за спорт и извънкласни занимания.


Share Follow

Leave A Reply