„Турция трябва да започне да прилага споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите, преди да получи визова либерализация в рамките на Съюза като част от сделката за спиране на потока от мигранти и бежанци“, заяви българският министър на външните работи Даниел Митов пред агенция „Ройтерс“.

митов

„Споразумението между ЕС и Турция трябва да остане в сила и да бъде прилагано“, посочи Митов в интервю. „Онова, което ние искаме да подчертаем, е, че споразумението за реадмисия трябва да бъде приложено преди визовата либерализация“, обясни той.

След опита за военен преврат от 15-ти юли в южната ни съседка и начините за противодействие, които Турция приложи, отношенията между Брюксел и Анкара се обтегнаха. Политиката на президента Реджеп Ердоган бе критикувана от ЕС, което доведе до „обтягането“ на отношенията, припомнят от „Ройтерс“.

В тази политическа обстановка българският министър на външните работи призова за дипломатичен подход. „Ние трябва да продължим диалога, да намалим температурата на реториката. Ние трябва да говорим помежду си, а не да спорим“, заяви Митов.

турция, ес знамена

Във връзка със санкциите срещу Русия Митов каза, че страната ни няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, за която той посочи, че не е зачела международните закони по отношение на украинската криза.

„Русия явно и безжалостно наруши международното законодателство и установения правов ред. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите“, коментира Митов.

Русия Кремлин Москва

„Докато минските споразумения не са приложат в пълнота, не мисля, че има предпоставка за облекчаване на санкциите. Точно обратното“, допълни той.

По думите на Митов става ясно, че би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но и че също така има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане.

„Доверието беше изгубено и ние се нуждаем да изградим отново това доверие без пропаганда или изкривяване на истината“, каза той.


Share Follow

Leave A Reply