„Министерството на образованието и науката няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. Ние трябва да постигнем качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти университетите продължат да се разширяват и увеличават.“ Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите, съобщиха от МОН.

СУ "Св. Климент Охридски"

СУ „Св. Климент Охридски“

Кунева обясни, че откриването на нов университет или филиал е важно, но само ако има студенти. „Част от решението на проблема с липсващите студенти е университетите да предоставят програми в областта на ученето през целия живот. Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти, каза още министърът и посочи като добра политика увеличаването на приема за студенти от българската диаспора.

Кунева, МОН

Министърът на образованието очерта като приоритет на МОН повишаването на качеството на висшето образование у нас.
„Внесохме необходимите нормативни актове – и за защитените, и за приоритетните специалности, както и за студентските кредити. Важно е да си дадем сметка, че ни е необходима реформа на акредитацията, така че да се гарантира качество“, добави тя.

Кунева заяви, че висшите училища трябва да се възползват максимално от възможностите, които дават оперативните програми. „Има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави, за да започнат да си сътрудничат, особено за сформирането на консорциуми за центровете за върхови постижения и центровете за компетентности“, коментира още тя.


Share Follow

Leave A Reply