Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е създадена мрежа на местните обществени защитници в мобилното приложение за разговори “WhatsApp“ след провелата се национална среща. По този начин функциониращите към момента 12 местни обществени посредници ще обединяват своите усилия в услуга на всички граждани.

хора

снимка: БГНЕС

Манолова обяви, че над 2 100 000 граждани имат свои обществени посредници по места и посочи, че възможно най-оптималният вариант е да си партнират все повече, но проблем пред създаването на фигурата “местен омбудсман“ се оказва мнозинството от две трети, което е необходимо да одобри решението в общинските съвети. Поради тази причина националният омбудсман, заедно с местните обществени посредници настояват за промени в Закона за местното самоуправление, за отпускане на целева субсидия от финансовия министър за общините, които са приели фигурата на местен обществен посредник. Въпреки тези идеи, Манолова изрази своето мнение, че е скептично настроена към приемането на тези промени от страна на народните представители- “Тяхното оправдание, с което отлагат исканите промени, е липсата на становището на Националното сдружение на общините. Затова институцията на Националния омбудсман е изготвила специален призив към сдружението, с което апелира Законът за местното самоуправление да бъде променен. Текстовете са приети през 2003 година, но 13 години по-късно те все още са трудно работещи“, обясни Мая Манолова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според общественият защитник с отпускането на целево финансиране от страна на финансовото министерство, ще се гарантира независимостта на местните обществени посредници, тъй като заплатите им няма да идват от кметовете на населените места- “Оказва се, че хората се обръщат към фигурата на местните обществени посредници, тъй като при тях срещата протича неформално, сроковете за отговор са по-кратки и в крайна сметка услугата им е безплатна. При нарастващото социално страдание все повече хора имат нужда от институция, която да стои зад гърба им, да решава проблемите им, да ги утешава и съветва, когато това се налага“, добави Манолова и изтъкна, че местните обществени посредници са хора с мисия, които са призвани да подкрепят слабите и беззащитните от силните на деня- администрация и монополи.

 


Share Follow

Leave A Reply