„Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация – София-град по повод извършена сделка с имот – държавна собственост (т. нар. царски конюшни)“, това съобщиха от правителствената пресслужба.

Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град. Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС. В съобщението е посочено още, че докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия.

От правителствената пресслужба уточняват още, че премиерът не е бил информиран за сделката.

БСП, Корнелия Нинова

Напомняме, че вчера  БСП сезираха главния прокурор Сотир Цацаров заради продажба на скъп имот в центъра на София. Въпросният имот са бившите „Царски конюшни“ на булевардите “ Васил Левски“ и „Княз Александър Дондуков-Корсаков“ в София. Комплексът е използван за гараж от царското семейство и до преди години е бил паметник на културата. От БСП настояват обект на проверка да бъдат действията на областната администрация при подписването на договори за ликвидиране на съсобственост.

Веселин Пенев, областен управител на София

Веселин Пенев, областен управител на София

Според областния управител на София Веселин Пенев, който отговори на нападките от БСП, всички процедури по продажбата на имота са спазени, направени са експертни оценки и всичко, което е било необходимо за осъществяване на продажбата. Според него поведението на левицата е „предизборен инструментариум“ и е с „несъстоятелен характер“.


Share Follow

Leave A Reply