Бившият шеф на КТБ Цветан Василев, който се намира в Сърбия в очакване на съдебното произнасяне по искането за екстрадиране в България, даде за първи път интервю за сръбска медия, цитирана от „Дарик“.

Телевизия „Хепи“ излъчи в предаването си „Гол живот“ едночасово интервю с българския бизнесмен, когото нарече „най-богатият българин-бежанец в Сърбия“.

Василев коментира различни теми – от оценките му за комунизма и демокрацията в България и приемането й в ЕС, до спомени за българския компютър Правец и за контактите му с българския премиер Бойко Борисов, „който го помолил да спонсорира отглеждането на прочутата по света каракачанска овчарка.“

КТБ

КТБ

„Аз съм всичко друго, но не и крадец“, каза Василев и обясни, че най-голямата обида за него е, че го считат за национален предател и мошеник, докато той се определи като „най-големия патриот в България“.

Цветан Василев обясни, че знае точно кой стои зад поръчковите нападки в българските медии срещу него, които по думите му се плащали по 50, 100 или 200 евро, но той не ги четял, „защото било под неговото ниво“. Въпреки това изчислил, че за две години са се появили 20 000 журналистически писания срещу него, защото по думите му „90% от медиите в България са контролирани.“

Делян Пеевски Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски
Снимка: БГНЕС

Василев подробно разказа за конфликта си с Делян Пеевски и поясни, че проблемите са се задълбочили и ескалирали, „когато той му поискал 250 милиона евро подкуп и акции“, а той не му дал.

На въпрос дали ще има в България къде да преспи, ако се върне, Цветан Василев отговори, че има къща в София, но проблемът е, „че въобще не е сигурен за своя живот“. Според него, за руското посолство той бил американски човек, а за американското – руски, но после всичко така се разбъркало, че по думите му той останал без ничия подкрепа.

Европейски съд па защита правата на човека Страсбург, Франция

Европейски съд за защита правата на човека
Страсбург, Франция

„Аз съм убеден, че в Страсбург ще спечеля делото и ще ми бъдат върнати парите, които ми е взела българската държава“, заключи Василев в интервюто си за сръбската телевизия „Хепи“.

В интервюто си той не пропусна да похвали Сърбия и каза, че много би искал тя да успее, че се възхищава на гордостта и достойнството на сръбския народ, който въпреки десетгодишната война живее не по-лошо, отколкото в България. Василев каза още, че е купил сръбската фабрика за стъкло в Парачин, защото му било важно да успее и да поправи лошия имидж на българските инвеститори в Сърбия.


Share Follow

Leave A Reply