„Ако президентът е баща на народа, то омбудсманът е негова майка.“ Това заяви омбудсманът на Републиката Мая Манолова в ефира на бТВ.

Мая Манолова снимка: БГНЕС

Мая Манолова
снимка: БГНЕС

Нейният коментар идва във връзка със защитата на гражданските интереси, която указва институцията на омбудсмана. „Внесох жалба срещу съществуването на такса „сградна инсталация“, защото според Закона за защита на потребителите непоисканата услуга не се плаща“, обяви Манолова. По думите й стана ясно, че след внасянето на жалбата е образувано и съдебно производство. „Образувано е тълкувателно дело във Върховния касационен съд, чието разглеждане е на 29-и септември. Аз ще се явя и ще пледирам в ползва на гражданите, които твърдят, че тази такса е незаконна“, разясни тя.

„Ако загубим делото, сме готови с промени в Закона за енергетиката, които да направят плащането й по-справедливо“, допълни омбудсманът. „Трябва да накараме народните представители да се замислят и по тази важа тема“, каза още Манолова по темата за енергетиката.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Мая Манолова коментира и приетото на първо четене в парламента отпадане на ДДС за дарените храни. „Това е закон, от който печелят всички, на първо място нуждаещите, защото годишно се унищожават близо 700 хил. т храна, без да има механизъм тя да стигне до хората, които нямат нищо на трапезата си“, заяви тя.

По думите й стана ясно, че екипът на омбудсмана е подготвил и предоставил своите предложения във връзка с контрола на даряваните храни и критериите, на които да отговарят фирмите посредници. „Подготвили сме предложения, които сме изпратили на финансовия министър, за това как да бъде упражнен контрол върху даряването, на какви критерии да отговарят фирмите, които ще бъдат посредници между търговеца/производителя и крайния получател. Това трябва да не се монополизира, но и да не се нароят много субекти, които нямат капацитет и които ще източват ДДС.“

Омбудсманът обяви още, че в най-близко бъдеще ще стартира съвместна кампания с Българската православна църква и някои по-големи търговци на храни. Кампанията ще бъде с благотворителна насоченост и ще се изразява в раздаване на топли храни.

Снимка: БГНЕС Мая Манолова

Снимка: БГНЕС
Мая Манолова

„Получавам заплахи свързани с това, че ще бъда поръчана на жълтите медии, че ще водят срещу мен съдебни процеси, че няма да приключи добре работа ми като омбудсман“, заяви Манолова. „Настъпвам сериозни интереси и бизнеси за десетки милиони“, допълни тя. „Обаждат ми се именити адвокати, за което им благодаря, за да кажат, че се търсят хора срещу сериозно заплащане, които да започнат сериозна кампания срещу мен“, разясни по темата омбудсманът, който каза и следното: „Справям се и сама и винаги е било така, не отива на институцията омбудсман аз да се оплаквам.“


Share Follow

Leave A Reply