След появилите се слухове в някои български медии, че страната възнамерява да оттегли подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова и на нейно място да издигне еврокомисаря Кристалина Георгиева, се появи напрежение между Германия и Русия.

Мартин Шефер снимка: БГНЕС

Мартин Шефер
снимка: ЕРА/БГНЕС

Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че „не е приятелско“ официална представителка на Русия да обявява пред света „неща, които са обективно неверни“, съобщи „Франс Прес“. По този начин Германия обвини Русия, че е излъгала, че канцлерът Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да свали подкрепата си от Ирина Бокова и да издигне на нейно място еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Мария Захарова снимка: ЕРА/БГНЕС

Мария Захарова
снимка: ЕРА/БГНЕС

Припомняме, че вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа“. По думи на Захарова на срещата на Г-20 канцлерът на Германия Ангела Меркел се е опитала да проведе разговор с президента на русия Владимир Путин, като целта ѝ е била да разбере дали Русия би подкрепила друг български кандидат за генерален секретар на ООН, различен от официално издигнатия. „На това ясно и еднозначно беше отговорено на госпожа Меркел, че издигането на кандидати за генерален секретар на ООН от името на дадена страна е само и единствено суверенно решение на тази страна, а всякакви опити да се влияе пряко или косвено на това решение, са неприемливи“, каза още Захарова, цитирана от ТАСС.


Share Follow

Leave A Reply