„Аз ще се боря българските учители и техният труд да бъдат оценени, не вярвам в реформи без пари.“ Това каза министърът на образованието Меглена Кунева в ефира на Нова телевизия по отношение на възможното увеличаване на учителските заплати с 10%. Същевременно тя изрази съмнение, че тази сума значително ще подобри състоянието на педагозите, но подчерта, че е важно да им се засвидетелства уважение. „когато се води разговор за бюджет, всеки министър излиза с добра подготовка. Аз ще посоча колко са учителите в България, колко напускат, на кое място са българските ученици в класациите, а те няма да са на добри места. Най-важният елемент в системата е учителят, той е центърът на реформата, убеждавам всички в това“, категорична бе Кунева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Количествените оценки между първи и четвърти клас не стимулират децата, каза още Кунева. Нито повтарянето на класа, срещу което доста учители възразяват, от педагогическа гледна точка е добро.“ Това беше коментарът на образователния министър за променената система за оценяване до четвърти клас, която срещна критики. Припомняме, че учениците в началния етап на обучение вече няма да бъдат оценявани количествено, а качествено и описателно, за да се стимулират да попълват пропуските си. Такива промени са залегнали в образователната реформа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По отношение на смяната на реда, по който ще се изучават буквите от азбуката, Кунева заяви, че „аз буката си е същата, тя не се променя, комбинирането на гласни и сонори в последователност според педагозите е по-добър вариант.“ Това решение на образователното министерство също срещна критики в обществото. Кунева заяви, че то е било прието още по времето на управлението на Тодор Танев, но въпреки това тя стои зад решението.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не ми се иска да вярвам, че се подготвя нова политическа формация, начело с Радан Кънев, по-добре е да се работи за укрепване на РБ, на последните обсъждания за президент отново успяхме. Надявам се всяко действие на РБ да бъде предвидимо.“ Така Меглена Кунева коментира политическата ситуация и процесите, протичащи в Реформаторския блок.


Share Follow

Leave A Reply