Днес парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. “За” промените са гласували 108 депутати, 0 „против” и 2-ма „въздържал се”.

Законопроектът предвижда възрастта за прием на войници да се намали на 28 години от 32, също и пределната възраст да стане 46 години, а не 50. А за сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери се предвижда пределната възраст да е 55 години. Предлага се да се въведе и ограничение в продължителността на сключваните от тях договори, като се цели да се подмлади войнишкият състав. С новите разпоредби се създава възможност съкратените или уволнилите се поради организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили.

войници, хеликоптер

Промените засягат и задачите на въоръжените сили в мирно време. Възлагат се нови задачи като наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за националната и колективна сигурност и отбрана, поддържане и развиване на способности за киберотбрана, както и изпълнение на специални полети за държавното ръководство, в ситуации, когато „Авиоотряд 28” заяви наличие на обстоятелства, които правят невъзможно изпълнението на конкретни полети.

войници, учение

Според законопроекта се предвижда разширяване на правомощията на началника на отбраната върху целия състав на въоръжените сили, без да се изземат правомощия от министъра на отбраната.

Днес в парламента бяха гласувани и други два законопроекта за промени в Закона за отбраната – този на Патриотичния фронт и на независимия депутат Велизар Енчев, който е и кандидат за президент. Те предвиждаха връщането на задължителната казарма.


Share Follow

Leave A Reply