Първият дипломат на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че в Европейския съюз все още липсва сплотеност, за да се предприемат нови големи интеграционни стъпки, след като Обединеното кралство гласува да напусне Общността. Въпреки това той също призова срещу усилията, които биха могли да доведат до разбутване на сегашната структура на Евросъюза, съобщават от “Ройтерс“ и “Шпигел“.

След среща със своят датски колега, Щайнмайер посочи, че няма да има никакви резултати, ако започнат дълги и сложни преговори за промяна в договорите на ЕС- “Нямаме необходимата власт, за да предприемем тази следваща голяма интеграционна стъпка след гласуването във Великобритания и като се вземе под внимание всичко това, което чуваме от други страни членки на ЕС“, изтъкна външният министър.

eu-712739_960_720

Според него всички членки на ЕС трябва да се фокусират върху тези области, които будят най-много безпокойство – сигурността, високата младежка безработица и сигурността. Датският външен министър Кристиан Йенсен също заяви, че е съгласен, че сега не е времето за задълбочаване на интеграцията заради скептицизма в съюза- “Не искаме да имаме ЕС, който предприема огромна крачка към интеграция точно сега. Вместо повече интеграция ние искаме по-добра интеграция“, добави той и посочи, че лидерите на Европейския съюз отдавна водят разговори за създаването на енергиен съюз, но липсват конкретни стъпки в тази насока.


Share Follow

Leave A Reply