Хиляди деца днес започват училище. Новата учебна година ще бъде открита в над 2000 училища.

За първи път в класните стаи ще влязат 66 611 първокласници. Тази година те са с хиляда по-малко. По прогнозни данни на регионалните управления по образованието броят на учениците от първи до 12-и клас през новата 2016/2017 учебна година ще е 719 405.

1410767533img_9828

снимка: Radio999

Въпреки радостния 15 септември, демографската криза поряза отново училищата. Заради липса на ученици през новата учебна година звънецът няма да бие в 27 училища в цялата страна, които се закриват.

За първи път тази година най-малките ще получават само качествени оценки. До четвърти клас никой няма да повтаря годината, а децата, които не се справят, ще учат допълнително и през лятото. Петокласниците също ги чака нова учебна програма. Нов учебник има обаче само по история, а по останалите предмети за новата програма ще се използват старите книги – от класовете, в които досега се е изучавал новия материал. Седмокласниците също ги чака голямо предизвикателство.

Освен че ще трупат знания за изпитите за елитните гимназии, ще трябва да наваксат материал за 120 учебни часа в рамките на 34. Как ще става това зависи от решението на всяко училище. А в края на годината основно образование ще завършат цели три випуска – седмокласниците по новия закон, а по стария осмокласниците и деветокласниците от езиковите гимназии.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички, на цяла България“, пожела Меглена Кунева пред БНТ. Със започването на мащабна реформа в образованието целта на Кунева била да не допуска хаос. Тя припомни, че февруари месец, когато е поела Министерството на образованието, е нямало стандарти, без които законът не можело да се приложи. Учебните планове също не могат да се приложат без тези стандарти, допълни Кунева. В момента има 15 стандарта, три от тях не са необходими за започване на учебната година, а ще се обсъждат успоредно с бюджета на страната.

 


Share Follow

Leave A Reply