В навечерието на първия учебен ден видеоклип обиколи социалните мрежи и медии. Две момичета бият трето, накрая я принуждават да свали дрехите си и всичко това заради момче. Децата са на по 15 и 14 години. (умишлено не публикуваме линк към клипа – бел.ред.) Гаврата е заснета с телефон и скорострелно достига до голям брой потребители-силата на интернет и новите технологии. Възмущението идва за секунди.

%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5

Часове преди 15-ти септември ученички се гаврят с ученичка. Тинейджърите тормозят с невиждана ярост и агресия, необяснима за деца. Необяснима, ако обществото ни беше друго. Ако възпитаваше в уважение към хората, към знанието, към онези морални ценности, които прокламирани вкупом съставят основите на стабилно и здравомислещо гражданско общество. Този клип или по-точно тази гавра показват само едно – деградация на морал, ценности и разпад на човешките отношения. Нещо, което се възпитава у хората още в първите 7 години. И очакването е това възпитание да дойде от семейната среда, от родителите, от близките, от дома. Липсата на такова води до разпада на всички социални и елементарни човешки отношения.

dobrinovinicom

снимка: dobrinovini.com

Децата не са научени на уважение, себеуважение и толерантност, защото няма от кого. За съжаление най-лесно е вината да се хвърли върху училището, учителите, образователната система, институциите, политиците. И така на възрастните съвестта е чиста, а всъщност налице е замитане на проблема от всеки един от нас. Няма как агресията и липсата на елементарна човечност у най-малките да бъде компенсирана и заличена в час на класния или с реформи в системата на обучение. И не защото те не са необходими, а защото у децата няма нагласа, че трябва да учат и да се подготвят да бъдат участници в една друга система – тази на гражданското Общество. Иначе промените в образованието са необходими, наложителни, стартирали са в някаква степен. Навременни или не, въвеждат се, може би, адаптивно спрямо изискванията на новите проявления в модерното време, в което живеем. Няма как обаче да се изготви стратегия, закон, наредба или указ, с който да бъдат реформирани родителите, семейната среда, обществените нагласи или както казваше един премиер от близкото минало – „сменете си чипа“. Тези две момичета-агресорки не са виновни, че са такива, такава им е средата, такова ни е обществото (с малки или без изключения). Те по-скоро са поредната аларма, че деградацията е с бързи темпове и без спирачки.


Share Follow

Leave A Reply