България и Китай подписаха протокол за износ на български млечни продукти, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. „С протокола за ветеринарните и здравни изисквания на млечните продукти се създават условия за износ на български млечни продукти“, се посочва в съобщението. Документа са подписали министърът на земеделието и храните Десислава Танева и Джан Чин Жун, заместник-министър на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина /ГАНКИК/ на Китайската народна република.

Зам.-министър Джан и водената от нея делегация са на работно посещение в България. Предстои ГАНКИК да одобри сертификата, който ще придружава продуктите при износа им към Китай.

whatsapp-image-2016-09-17-at-11-51-48

снимка: МЗХ

Двете страни са обсъдили търговските взаимоотношения в хранителния сектор. „Центърът за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССЦИЕ), със седалище София, подпомага активно работата между Министерството и ГАНКИК. В хода на дейността на Центъра се установи засилен интерес и от двете страни в посока развитие на отношенията в областта на земеделието“, е казала министър Танева. В резултат на съвместната работа, предстои държавите от Централна и Източна Европа да открият национални щандове в икономически свободни зони за търговия в Китай, е допълнила тя.

whatsapp-image-2016-09-17-at-11-51-58

снимка: МЗХ

По време на срещата Десислава Танева е поставила въпроса за започнатите процедури за одобрение за износ на определени видове храни и фуражи в Китай. Към момента страната ни има 28 процедури, като 3 от тях са финализирани. Министърът на земеделието е изразила надежда за приключване на процедурите за износ на тютюн и комбинирани фуражи, както и тези, свързани със животните, в най-кратък срок. Страната ни продължава да работи в посока задълбочаване на двустранните отношения, като участва в най-големите търговски изложения в Китай, е посочила Танева. По думите й важна роля за отношенията между двете държави има и Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество, която ще заседава в края на септември.

whatsapp-image-2016-09-17-at-11-51-59

снимка: МЗХ

Заместник-министър Джан Чин Жун е определила България като важна страна от региона на Централна и Източна Европа със съществена роля за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ. „Надявам се да разширим нашето сътрудничество. Благодарение на съвместната работа с МЗХ и Българската агенция по безопасност на храните постигнахме добри резултати“, е допълни тя, давайки за пример износа на българска царевица за Китай.


Share Follow

Leave A Reply