Mинистърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова препотвърди ангажимента на България към глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“ по време на среща на високо равнище в рамките Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщават от правителствената пресслужба. Партньорството има за цел да обедини усилията на над 70 държави за постигане на прозрачност в управлението, активно гражданско участие, борба с корупцията и прилагане на новите технологии в управлението.

Румяна Бъчварова  Снимка: БГНЕС

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Срещата на върха беше съпредседателствана от президентът на Франция Франсоа Оланд, която предстои да поеме председателството, и от президента на Южна Африка Джейкъб Зума, чиято държава понастоящем председателства. В инициативата участват и представители на гражданското общество и на бизнеса. Тази година бе отбелязана петата годишнина от началото на глобалното партньорството, инициирано от Барак Обама през 2011 година. Нашата страна е от първите присъединили се държави, като към момента е една от водещите по отваряне на обществени бази данни в полза на бизнеса и гражданите. Отворените данни помагат за информираността и участието на обществото във формирането на политики, както и на отчетността на правителството в прилагането им и разходването на обществени средства.

оон

От управляващия съвет на инициативата са отчетени успехите на България по ангажиментите към световното партньорство- прилагането на задължителна оценка на въздействието на законодателството, която е ключова предпоставка за стабилна демокрация и устойчива бизнес среда, напредъкът на страната по подобряване ефективността на публичните услуги чрез използването на електронното управление. В рамките на международния форум бяха споделени добри стратегии и практики за постигане целите на инициативата и доказване на полезността за гражданите, бизнеса и държавните администрации.


Share Follow

Leave A Reply