„Около тези 160 млн. евро, които ЕС отпусна на България като помощ за проблемите с миграцията, има доста неясноти“. Това заяви депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин в ефира на бТВ.

„Ясно е, че граница няма да се доизгражда, една голяма част от тези пари явно отива за изграждане на нови бежански центрове, в което само по себе си има противоречие, защото от една страна уж много ефективно пазим границата, а се оказва, че във вътрешността на страната хващат много повече отколкото на границата и още повече на изход от България, а колко минават е друг въпрос“, коментира още Вигенин.

граница

Според депутата от БСП вътрешното противоречие ни кара да сме притеснени какво е реалното състояние на границата ни и дали България няма да се превърне с отпусната помощ от ЕС в един огромен бежански център. Вигенин беше категоричен, че до този момент не се знае какво е разпределението на отпуснатите средства

Емил Радев

Емил Радев

Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев, който също беше гост в студиото на „Тази сутрин“, отговори на Вигенин, че по-голямата част от парите са за технически средства.

„Автобуси, 70 високопроходими автомобила за патрул по границата, три станционарни системи за наблюдение, 300 камери за граничните полицаи да ги носят със себе си, сензорна система, която да защитава инженерното съоръжение и да сигнализира, когато има опит за посегателство. В момента капацитетът на България от 7000 души в приемните центрове е запълнен напълно. Ние винаги трябва да имаме резерв с оглед на това, което става по границата“, коментира Радев.

граница

Евродепутатът обясни, че се говори и за ремонт на съществуващи центрове, за разширяване на базата, за да може България да настанява, ако има наплив на още хора, за превръщане от отворен в затворен тип на тези центрове и капацитет за създаване при нужда на временни центрове по границата. Той беше категоричен, че за страната ни няма риск.


Share Follow

Leave A Reply