„80% от 160-те млн. евро, договорени с ЕК за България, са за охрана на границата, а 20% – за подпомагане на дейностите на Държавната агенция за бежанци и на други институции, които биха имали и имат отношение най-общо за справяне с бежанската криза.“ Това каза по време на брифинг в парламента заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев във връзка с проектните предложение до ЕК за спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск.

Филип Гунев обяви, че брифингът му е във връзка с изказванията на БСП тази сутрин за това какво точно е поискала от ЕК страната ни за справяне с миграционния натиск.

Филип Гунев

Той обясни, че причината така наречените апликационни форми да не бъдат поставени публично е, че все още са работен документ. „Политическата нетърпеливост явно избуя тази сутрин по телевизията“, добави той. От тези близо 130 млн., които са 80-те % за справяне с миграниционния натиск, най-голяма част ще отидат за различни видове техническо оборудване, автомобили, различни системи за наблюдение на границата“, каза той и обясни, че въпреки строежа на ограда по границата и нови пътища са нужни много различни технически средства. По думите му, около 5 млн. евро отиват за текущата издръжка на служители по границата. Като същевременно припомни, че са командировани допълнително близо 800 души от армията и от „Гранична полиция“.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Той обясни, че около 45 млн. са предвидени за разширяване на двете най-важни системи, които помагат за охраняване на границата – едната е интегрираната система за граничен контрол. Той обясни, че 36 млн. евро са предвидени за закупуване на кораб за „Гранична полиция“. По думите му, другите около 35 млн. евро са за допълнителни дейности свързани с обгрижването на бежанците и нелегалните мигранти, а друга част са за разширяването на центровете от затворен тип.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

България може да приеме във временните кризисни центрове още до 3000 бежанци. По думите му страната ни не разширява допълнително капацитетa си. Зам.-министър Гунев обясни, че към към сегашния капацитет се позволява да бъдат настанени 3 хил. души във временни кризисни центрове с фургони, във всеки един момент в различни части на страната. Той обясни, че по този начин общият ни капацитет ще бъде до 10 хил. души.

„Поискахме пари от ЕК за изнасяне на един от центрове от София“, посочи още Гунев.

Бежанци снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Затова поискахме допълнително около 5 млн., за да може центровете или един от центровете на София да бъде затворен и да бъде заместен с друг капацитет някъде на място, където това е приемливо за обществото“, каза заместник-министърът. Попитан дали става въпрос за центъра в „Овча купел“, той посочи, че не може да говори от името на Държавната агенция за бежанци. По думите му, поисканите средства трябва да се усвоят за една година и според него би трябвало центърът да бъде преместен в рамките на този период.


Share Follow

Leave A Reply