Навръх Деня на Независимостта на България първата дама на Азербайджан, премиерът Бойко Борисов и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха архитектурно-музейния резерват. За особените ѝ заслуги за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Велико Търново президентската съпруга бе удостоена тържествено със званието “почетен гражданин”.

Крепостна стена, интерактивен музей, реставрирани църкви с оригинални стенописи от XIII-XIV в., алея за разходки, художествено осветление, улици, тротоари и паркинг – това са новите обекти, които направиха средновековната крепост Трапезица новата атракция на Велико Търново.14429276_1702704033388337_256826707_n

Тя бе обновена и отворена благодарение на фондацията на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която дари 2,5 млн. лв. за Трапезица. След десетилетия на разруха, в които болярският хълм бе обрасъл, недостъпен и запуснат, през 2015 г. Алиева включи старината в списъка на ръководения от нея фонд “Хайдар Алиев” с културни паметници от световно значение, които трябва да бъдат реставрирани и възстановени.
С проекта за частична реставрация и социализация на Трапезица е изградена част от западната крепостна стена с кули. Експонирана е военна сграда с две помещения и добре запазена домакинска пещ. Служела за приготвяне на храна на войската, която е била в крепостта.

Паметници от Търновград са представени в Центъра за интерпретация на културното наследство. Входът към непристъпното средновековно укрепление е през северната порта или от панорамния релсов асансьор в съседство. Екопътеката и подемникът излизат точно срещу разкрития дворцов комплекс, за който има хипотеза, че е резиденцията на първите Асеневци.%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%b7

С милионите от Азербайджан са възстановени три от 18-те болярски църкви,в които е съхранена най-голяма част от богатата стенописна украса. Фреските на светци и воини и елементи от цокълната украса отпреди 8 в. са почистени и експонирани.

За да стане Трапезица достъпен и атрактивен туристически обект, със средствата от донорите е асфалтиран пътят, който отвежда до долната станция на релсовия асансьор към крепостта. Оформени са тротоари и паркинг за автомобили и автобуси.%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%b72

На откриването министър-председателят Бойко Борисов заяви, че дружбата между България и Азербайджан е силна и ще продължава да бъде такава. „И преди нашето правителство на всички нива и много след нас, между българите и азерите ще има дружба. Радвам се и че мюсюлманска страна като Азербайджан финансира чрез големи свои фондации обекти, които включват възстановяването на православни църкви.“ Борисов допълни, че и българското правителство възстановява мюсюлмански храмове. „Ние в България също сме възстановявали джамии, за да допринесем за гарантирането на ценности като мира и разбирателството. Доволен съм за жителите и гостите на старопрестолния град, които вече ще имат възможност да разгледат мястото. Подкрепата за „Трапезица“ е първата по рода си в Източна Европа“, завърши премиерът.

По-късно министър-председателят Бойко Борисов присъства на церемония по удостояването на съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева със званието Почетен гражданин на Велико Търново и звание „Доктор Хонорис кауза“ в музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново.

aabb

 

Премиерът отбеляза, че според него толерантността не трябва да съществува само на думи. „Нека да се опитаме да бъдем мъдри“, посочи той. „На днешния прекрасен празник няма по-добро от това да си независим, а да си зависим само от Бога и от своите приятели“, отбеляза Борисов.

Мехрибан Алиева посочи, че чрез културата и образованието народите стават по-близки помежду си, а контактите между различните страни – по-достъпни.

bbbbaaaaa

„Много се радвам, че отношенията между нашите две страни са приятелски и се основават на взаимно уважение. Нашите държави имат стратегически отношения, особено що се отнася до големи енергийни проекти“, подчерта съпругата на президента на Азербайджан.

zvt1

Тази вечер във Велико Търново премиерът Бойко Борисов и съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева гледаха аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
zvvt4

 


Share Follow

Leave A Reply