„Чрез Антитерористичния закон ще можем да оптимизираме законодателната рамка и да се справим с предизвикателствата пред България, Европа и света. Той е изцяло синхронизиран с добрите практики на Европейския съюз.“ Това каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на кръгла маса „Заплахите от тероризъм. Предизвикателства и законодателни промени в държавите-членки на ЕС и техните партньори“, организирана по негова инициатива.

whatsapp-image-2016-09-29-at-12-53-25

Цветанов коментира, че ограничителните мерки в Антитерористичния закон целят гарантирането на човешките права, а не нарушаването им. Според него е важна координацията и споделянето на информация не след, а преди извършването на терористично нападение. “Днес, повече от всякога се нуждаем от този диалог, за да разкриваме подбудителите на тероризма”, категоричен бе той. Цветанов коментира още, че е по-добре да се предотврати подготовката и извършването на един терористичен акт, отколкото да се работи активно за разкриване на съответните извършители. Той изрази убеденост, че предложенията и коментарите, които бяха изказани в рамките на кръглата маса ще бъдат взети предвид от Комисия за контрол над службите за сигурност, и използването на специалните разузнавателни средства.

whatsapp-image-2016-09-29-at-12-53-26-1

“За нас е важно да разберем дали Европейският парламент има механизъм за контрол на изпълнението от страна на държавите членки на решенията, взети със стара дата. България и Австрия първи се присъединиха към договора от Прюм, който не се изпълнява. Системата за сигурност PNR се превръща в необходимост и за държавите в ЕС, защото бойците на “Ислямска държава” се придвижват необезпокоявани на територията на Съюза. Какво се случва с Дъблинския регламент и с ЕВРОДАК системата –може ли да се предостави за ползване на полицейската мрежа. ЕК и ЕС трябва да ни дадат отговор дали достатъчно добре се ползва ресурса на “Европол”, дали са загърбили егото си и са готови да споделят информация – това може да ни даде възможност да противодействаме реално на тероризма”, категоричен бе председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

„За мен изводът от днешната среща е, че подобни срещи трябва да бъдат провеждани във формат – Европейска комисия, Европейски парламент и националните парламенти от държавите от ЕС, както и представители на Израел и САЩ, които имат изключително добри практики. Смятам, че на първо място можем да изведем необходимостта от сериозна превенция и законодателството трябва да бъде най-силно изразено в тази посока, защото по-добре е да предотвратим подготовката и извършването на един терористичен акт, от колкото да работим активно за разкриване на съответните извършители“, заяви Цветанов.


Share Follow

Leave A Reply