Русия поиска разяснение от България за писмото, с което страната ни номинира Кристалина Георгиева, съобщи електронното издание UN Report. Поискано е пояснение на използвания израз „единственият кандидат на България“.
Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация – Русия, Венецуела и Малайзия – са настояли за уточнение по отношение на писмото на българското правителство, в което Георгиева е определена като “единствения кандидат” на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата.

Кристалина Георгиева снимка: БГНЕС

Кристалина Георгиева
снимка: БГНЕС

В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и “всичко бе уредено”, заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември – Джерард ван Бохемен.

Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес.
В резултат много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес.
“Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен”, заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.
Друг дипломат от съвета определи Георгиева като “солиден кандидат”, но коментира, че “е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан”. Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка “няма да бъде посрещната с отворени обятия”.

Кристалина Георгиева

снимка: БГНЕС

Същевременно новозеландският постоянен представител в световната организация Джерард ван Бохемен заяви, че Ирина Бокова остава в надпреварата, цитиран от ТАСС.
Възникналата ситуация е била обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност, посочи Ван Бохемен. “Хората искаха да разберат един или двама кандидати ще има от страна на България. В резултат се получава така, че имаме един кандидат, официално подкрепян от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата”, каза Ван Бохемен, като добави, че нито един от членовете на Съвета за сигурност на ООН не се е изказал против това, след като е получил необходимите разяснения.
По този начин Ирина Бокова продължава да участва в изборите за генерален секретар на ООН в лично качество, отбелязва ТАСС. Както поясни председателят на Съвета за сигурност, такава ситуация е допустима. “Не съм експерт по въпроса, но полученият от нас юридически съвет е, че след като страна издигне даден кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в надпреварата. Тоест страната не може да го отзове, ако той сам не поиска това”, отбеляза Ван Бохемен.

Ирина Бокова, снимка: БГНЕС

Ирина Бокова, снимка: БГНЕС

 


Share Follow

Leave A Reply