Новият български кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева ще бъде изслушана пред Общото събрание на ООН. Председателят на 71-та годишна сесия на ОС Питър Томпсън заяви, че отношението към нея ще бъде наравно с останалите претенденти. Изслушването е насрочено за 20 часа българско време. Георгиева ще изложи своите виждания за бъдещето на Организацията, като се очаква да говори около 120 минути. Десетима са кандидатите за наследник на Бан Ки-Мун, чийто втори пмандат изтича в края на тази година.
снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност дадоха преднина на португалецът и бивш върховен комисар на световната организация за бежанците Антониу Гутериш. Следващото гласуване на СС на ООН за наследника на Бан Ки-Мун ще бъде на 5 октомври и ще е особено важно за крайния резултат. На него ще се използват цветни бюлетини за постоянните и непостоянни членове на СС. Становището на петте постоянни членки – Великобритания, Китай, САЩ, Русия и Франция е от решаващо значение, защото те имат право на вето и имат правото да блокират всеки един кандидат.
Ирина Бокова и Кристалина Георгиева

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева

Българското правителство смени кандидатурата си, след като Ирина Бокова не успя да събере нови гласове за подкрепа около кандидатурата си и заради серията сигнали, че най-малко една западна страна е готова да й наложи вето. Бокова обаче отказа да напусне надпреварата и продължава в свое лице. В интервю за изданието “Асошиейтед прес“ Георгиева заяви, че за да стане първият ръководител на организацията от Източна Европа и първата жена на този най-висш дипломатически пост в света, би показало всеобхватността и универсалността на Обединените нации, съобщава БТА. Бившият вицепрезидент на Световната банка посочи преди днешното й изслушване пред Общото събрание на ООН, че най-голямо значение имат нейните умения и решимост, които ще приложи на този пост.
Бан Ки-мун, генерален секретар на ООН

Бан Ки-мун, генерален секретар на ООН

„Ясно определям посоките. Гледам напред с яснота“, увери Георгиева и посочи, че е била изненадана, когато Бойко Борисов я е помолил да влезе в надпреварата, след като е оттеглил подкрепата на правителството за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, също от България – „Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или не. За да разбера, трябва да се включа. Моята работа е да се представя възможно най-добре и да се надявам, че ще бъда оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията“, заяви Кристалина Георгиева. Тя обясни, че ако стане генерален секретар на ООН, спешен приоритет за нея ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 година и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени.

Share Follow

Leave A Reply