Дялът от избиратели, които биха гласували за кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, към момента е по-нисък от електоралната подкрепа, която получава управляващата партия. Това каза пред бТВ социологът от „Маркет линкс” Добромир Живков. Той смята, че би могло да се търси обяснение във факта, че от партията са забавили издигането на кандидатурата, както и че между предположенията, които се въртяха в общественото пространство като възможни кандидатури , е имало такива с по-добър публичен имидж.

снимка: БГНЕС

Кандидатът на БСП ген. Румен Радев надскача с малко подкрепата за столетницата. Същото важи и за Ивайло Калфин, който има по-голям резултат от АБВ в момента – “Ако БСП и АБВ бяха излезли с обща кандидатура, тя вероятно щеше да се приближи твърде много до кандидата на ГЕРБ. ГЕРБ и БСП се очертават като основните противници на президентския вот. Кампанията тепърва ще се развива, напълно са възможни размествания“, посочва Живков.

Ген. Румен Радев

снимка: БГНЕС

 

При лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се наблюдава, че електоралният потенциал е припокрит с потенциала на неговата партия. Социологът обясни, че Трайчо Трайков “гравитира“ около резултата на Реформаторския блок – “Кандидатурата му беше обявена късно и при него, както и при ГЕРБ, можем да очакваме по-динамично развитие. Очаква се избирателна активност като на предишните президентски избори – над 50%. Референдумът и задължителното гласуване ще повишат избирателната активност.

 


Share Follow

Leave A Reply