Проф. Божидар Димитров е български историк. Старши научен сътрудник II-ра степен от декември 1985 г. От 1973 до 1990 година сътрудничи на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство. Министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов (юли 2009 – февруари 2011).

Божидар Димитров Снимка: БГНЕС

Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Основателни ли са исканията на някои партии премиерът Бойко Борисов да подаде оставка?

Случаят още веднъж доказва това, което са казали много древни автори „Политиката е мръсна работа“ и наистина е много мръсна, след като за един случай, който е пределно ясен и за който правителството и Бойко Борисов имат точно толкова вина, колкото и за миналогодишния сняг, да им се иска оставката. Всеки, който е изучавал политиката като историк или се занимава със съвременна политика, знае прекрасно, че винаги шефовете на важни международни институции се избират в резултат на договорки между Великите сили. Понякога дори и министрите в България, ключови или интересни както се казва Министерства, се избират след съгласие на Великите сили, примерно Министерство на отбраната, Министерство на външните работи и т.н, и това всички го знаят. И беше ясно, че Западът, който дори с един глас на САЩ, Великобритания или Франция, гласува против нашите славни кандидатки и те отпадат автоматично. Случаят беше точно такъв. И двете дами, които представихме, са хора, които идват от комунистическото минало, и точно там са резервите на Запада, и той никога не би гласувал. Ако не жена, а от третия пол да бяха, нямаше да гласуват за тях и те щяха да си изберат кандидат, на когото имат пълно доверие и от когото не могат да очакват внезапни изненади, каквито се очакват от хора от Източните страни. Все пак младите хора са само на 26 години, които са родени при демокрацията и тях не можеш да ги избираш за шефове на ООН. Затова не мисля, че се е случило кой знае какво. За мен беше ясно, а и за всеки, който разбира от политика, че двете дами нямат никакви шансове. Включването на втората българка беше по-скоро отчаян опит да поправим очертаващия се провал с Бокова. Тя наистина нямаше никакви, никакви шансове. От самото начало беше ясно, че г-н Гутереш ще бъде на първо място. Първо, защото е от една Западна страна – Португалия, човек, на когото имат довери. Така че това е отчаян опит. Аз се чудя на БСП и АБВ, че искат оставката. Не им ли е ясно, че АБВ най-вероятно няма да влезе на следващите парламентарни избори, а БСП ще претърпи нов срамен провал при това жестоко разделение на лявото пространство, което надминава дори разломите в СДС в близкото минало.

До какво би довел вот на недоверие в рамките на предизборната кампания?

До нищо не може да доведе. Вотът на недоверие ще бъде в полза на ГЕРБ, това е повече от ясно. И той, и съюзниците му ще успеят да запазят правителството, мисля, че така е най-редно от гледна точка на нас, обикновените българи. Страната, най-малкото има нужда в момента от сътресения, каквито неизбежно всички избори и падане на правителството предизвикват. Ние сме в много опасен момент. Край нашите граници се води война и от север и от юг, заплашват ни 3 млн. бежанци, а имаме толкова добри резултати. Брутния национален продукт се е повишил, има незапомнена реколта от земеделските култури, има невероятно успешен туристически сезон. Така че най-малкото, от което имаме нужда, е сътресение заради пишман политици, които едвам се крепят на 0,1%, за да бъдат още в политическото пространство.

Какво ще стане все пак, ако кабинетът хвърли оставка?

Кабинетът няма да хвърли оставка, освен ако Бойко Борисов не реши, че е време да се отърве „съюзници“ от типа на АБВ и РБ.

След провала на Кристалина Георгиева на вчерашното гласуване за генерален секретар на ООН, днес отзвукът в българското политическо пространство е голям. От БСП и АБВ поискаха оставката на премиера Бойко Борисов. Той от своя страна отговори категорично, че няма да си подаде оставката и в това няма логика. Припомняме, че правителството оттегли подкрепата си за Ирина Бокова в надпреварата за генерален секретар на ООН и номинира еврокомисаря Кристалина Георгиева. Бокова обаче не се отказа от надпреварата и така държавата ни се озова в ситуация с двама кандидати. Постът очаквано зае португалецът Антонио Гутереш, който беше първи във всички предварителни гласувания.


Share Follow

Leave A Reply