„Русия е готова да се присъедини към съвместните мерки за ограничаване на производството и призовава за това другите страни износителки на петрол.“ Това каза президентът на Русия Владимир Путин на световния енергиен конгрес в Истанбул, цитиран от руски медии. По негови думи това е необходима мярка, за да бъде запазена стабилността на световната енергетика. По думите му това би ускорило възстановяването на равновесието на пазара.

Владимир Путин снимка: ЕРА/БГНЕС

Владимир Путин
снимка: ЕРА/БГНЕС

Припомняме, че неотдавна страните от ОПЕК призоваха за подобна мярка. Руският президент допълни, че се надява на срещата на организацията през ноември тази идея да се „въплъти в конкретни споразумения.“ Според него евтиният петрол е предизвикал недостиг на инвестиции в енергийния сектор по цял свят, а това в един момент ще доведе до дефицит и нови „непредвидими скокове“ в цените.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган снимка: ЕРА/БГНЕС

Владимир Путин и Реджеп Ердоган
снимка: ЕРА/БГНЕС

„Русия ще продължи конструктивно да сътрудничи в енергийната област с всички заинтересовани страни на основата на принципите на взаимноизгодното и равноправно партньорство“, каза още Путин. Той бе категоричен, че едностранните санкции не добавят стабилност на световния петролен пазар.

Част от участниците на Световния енергиен конгрес в Турция снимка: ЕРА/БГНЕС

Част от участниците на Световния енергиен конгрес в Турция
снимка: ЕРА/БГНЕС

„В контекста на спадането на цените на петрола с повече от два пъти, мнозина заговориха за това, че ерата на въглеводородите отива към края си, че ние трябва сега напълно да преминем към алтернативни източници на енергия. Смятам, че реални основания за подобни далече отиващи изводи засега няма. При всички случаи, засега“, изтъкна руският президент. Въпреки това той призна, че зелената енергия е бъдещето на човечеството, към което то върви, както и че „това е правилният път“.


Share Follow

Leave A Reply