„Ако нямаше втори кандидат, Бокова щеше да спечели. Това е най-големият резил за последните 130 години“. Така лидерът на АБВ Георги Първанов определи в ефира на БТВ хода на кабинета за смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева в битката за шеф на ООН.

Очевидно проучването на премиера е провал, защото класирането на Кристалина Георгиева е убийствено за България. То компрометира българската дипломация и идеята Източна Европа да има свой шеф на ООН, заяви лидерът на АБВ.

Кристалина Георгиева, снимка: xinhuanet.com

Кристалина Георгиева, снимка: xinhuanet.com

Този провал наистина заслужава да бъде поискан вот за предателство към националния интерес, смята лидерът на АБВ. „Ирина Бокова беше силно решение“, допълни той. Неуместен бил вот на недоверие по време на кампания, по думите му. Щял да се измести акцентът от кампанията.

Той предупреди, че има информация, че се готвят машинации за предстоящия президентски вот, но допълни, че би я оповестил, когато има доказателства. Първанов призова всички извън ГЕРБ да има диалог и единодействие, за да не се допуснат подобни машинации.

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Първанов призна, че е разочарован от поведението на ген. Румен Радев. Бяхме застанали зад него, а той обърна гръб. Ние го подкрепихме мощно, далеч по-добре, отколкото в БСП, а той не се обърна да каже поне едно „Благодаря” и „Извинявайте”.

Ивайло Калфин ще стигне до балотаж, убеден е Първанов. Калфин е най-добрият дипломат от всички кандидати, доказал се е в сферата на иконимиката и социалната политика, той е блестящ управленец от гледна точка на познаването на администрацията. В това отношение той е на две обиколки пред останалите, изтъкна Първанов.

Първанов посочи, че не са се чували с премиера Борисов, както и с лидера на БСП Корнелия Нинова.


Share Follow

Leave A Reply