Най-големите шест вериги бензиностанции на българския пазар, обвинени от Комисията за защита на конкуренцията като съучастници в договарянето на цените на дребно на горивата, ще обжалват решението на регулатора. Това заяви председателят на петролната и газова асоциация Андрей Делчев пред БНР – „Това е много тежко обвинение, нямам съмнение, че колегите ще се защитят. Това са част от големи вериги, световни конгломерати. За момента нямаме решение за картел. Имаме определение, което казва, че има данни, според комисията, които данни водят до това“, поясни Делчев.

бензиностанция

снимка: БГНЕС

„Трябва да прочетем, след което всяка от фирмите има 30-дневен срок да обори това, което комисията е счела, че има доказателства в тази посока. И оттам нататък комисията, след тези 30 дена и след като се запознае с възраженията на всяка от фирмите, трябва да прецени има или няма картел с окончателно решение, след което евентуално да наложи санкции. Тоест дали има картел тепърва предстои да чуем. Все още ентусиастите, които твърдят обратното, много бързат“, прогнозира председателят на асоциацията.

бензиностанция

снимка: БГНЕС

Припомняме ви, че Комисията е провела разследване, в резултат на което се е самосезирала за евентуално нарушение на пазара на горива. След направени икономически и правен анализ, комисията е стигнала до заключението, че действията на шест дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика, както и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Шестте обвининени компании за картелни цени на горивата са: „Лукойл“, „Еко“, „Шел“, „ОМВ“, „Нис Петрол“ и „Петрол“.


Share Follow

Leave A Reply