„В държави като Сирия, Ирак, Либия, заради обстановката по сигурността, не е препоръчително ЦИК да отваря изборни секции.“ Това заяви външният министър Даниел Митов е ефира на Нова телевизия.

Според ограниченията в Изборния кодекс секциите в чужбина могат да бъдат до 35 в държава. „Ще бъдат образувани секции във всички наши дипломатически и консулски мисии и това ще става на места, където са подадени най-малко 60 заявления за гласуване от български граждани“, обясни Митов. Външният министър добави и че, където е възможно, ще бъдат отваряни повече от една секция в посолство.

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева

„Бокова нямаше необходимите 9 гласа от страни постоянни членки на Съвета за сигурност. Освен това тя имаше наложено вето от две от държавите. Когато имаш ситуация, в която знаеш, че твоят кандидат не може да спечели мача, си изправен пред две ситуации – или да го оставиш да се провали, или да се опиташ да обърнеш резултата на мача. Никой не може да упреква премиера, че е сменил своя кандидат за поста генерален секретар на ООН”. Това коментира Митов относно смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева.


Share Follow

Leave A Reply