„България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор. Затова ни трябва силна армия“. Това заяви на среща със запасни офицери в Пловдив кандидатът за президент и върховен главнокомандващ, издигнат от Инициативнен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. Той припомни, че за съжаление в доклад на НАТО, изтекъл преди време и в медиите, ясно е било посочено, че страната ни е по-скоро консуматор на сигурност. Той обясни, че военни, полиция и службите за сигурност дълго време са мълчали и са оставили политическата върхушка да ги мачка и да казва, че са бреме за държавата, за бюджета, за осигуровките. „Стигна се до момент, в който изведнъж се оказа, че на Бълагрия повече от всякога и е нужна силна армия и полиция. Тогава се оказа, че те не само не са многобройни, но не са  и окомплектовани, а дори това, което има е в незавидно състояние, хората са демотивирани и масово напускат“, каза още кандидатът за президент.

снимка: Пресцентър на БСП

снимка: Пресцентър на БСП

Ген. Радев подчерта, че военното съсловие неведнъж е било унижавано. Той припомни думи на премиера Борисов, военния министър Ненчев и други от управляващите, че едва ли не от военния по презумпция не може да стане държавник. „Те къде се готвиха за политици? Някъде в кулоарите, зад завесите или в министерствата?“, попита генералът. Той обясни, че на база на образованието и подготовката на един военен, неговият хоризонт надхвърля многократно хоризонта на хората, даващи оценки, защото техният е затворен само и единствено в мандата им.

снимка: Пресцентър на БСП

снимка: Пресцентър на БСП

Кандидатът за президент заяви, че бъдещето на армията зависи от целите, функциите и задачите, които й отреждат политиците. „У нас хората се молят да имат способности, борят се за тях, а от тези способности няма никакъв интерес отгоре. На политическо ниво няма амбиция да имаме способна армия, точно обратно на случващото се в развитите държави“, обясни генералът.  По думите му, когато се определят конкретни цели, функции и задачи на армията, следва да бъдат преразгледани и ресурсите и числеността й. „Всички реформи, които са направени до момента, са били в съкращаване на кадри, след което автоматично идва и намаляване на средствата за армията“, обясни кандидат-президентът. Той подчерта, че грижещите се за сигурността на страната ни трябва да бъдат социално обезпечени, да имат условия за подготовка и битови такива, които да им дават самочувствие, както и достойно съществуване след пенсия. Радев бе категоричен, че проектите за модернизация на армията трябва да бъдат осъществени и то така, че да се постигнат реални резлутати, а не само с цел усвояване на едни средства.

ген. Румен Радев снимка: БГНЕС

ген. Румен Радев
снимка: БГНЕС

Той подчерта, че особено в условията на бежанската криза имаме нужда от единни усилия в сферата на сигурността. Румен Радев поясни, че става въпрос за съвместни действия не само на Сухопътни войски, Военноморски флот и Военновъздушни сили, но и като цяло на армията с полицията и службите за сигурност. „Нашата сила е, когато сме заедно“, категоричен бе той. Генералът каза още, че армията достатъчно е била тъпкана, унижавана и мачкана. „Трябва да си върнем достойнството и гордостта. Имаме признателността на българския народ. Той разчита на нас и не трябва да го предаваме“, заключи кандидат-президентът.

Генерал Румен Радев

Генерал Румен Радев

„Ген. Радев вдъхва увереност, че ще се случи промяна. Тази увереност, от която всички имаме нужда. Нещата не търпят мълчание вече. Всички трябва да заемем гражданска позиция и да се борим, за да победи нашият кандидат“, това заяви ген. Иван Парапунов, бивш командир на корпуса за техническа авиация. Той и събралите се офицери от запаса заявиха твърдата си подкрепа за ген. Радев и убеждението, че точно от такъв президент има нужда България и че на 6 ноември ще гласуват с именно с номер 13.


Share Follow

Leave A Reply