ПГ на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента предложение за промени в Изборния кодекс. Промените бяха внесени от народния представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Данаил Кирилов снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов
снимка: БГНЕС

Той посочи, че относно заявленията за образуваните секции в Съединените щати, има равенство. „Там нямаме претенции за повече необходими секции от тези, които са установени в действащата норма. Практиката до сега показва същото.“ Това заяви пред журналисти в парламента Кирилов.

„По отношение на Канада и Австралия също бих казал, че няма, нито по-голям брой заявления за образуване на повече от лимита избирателния секции, нито очакваме. В Турция, доколкото съм информиран, ситуацията е сходна т.е., ако там е имало някакво ограничение в секциите, то е минимално и е било чисто организационно пренареждане. Там са постъпили заявления за около 40 секции, като част от тях не са отговаряли на изискванията”, обясни още Кирилов.

Данаил Кирилов, ГЕРБ снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ
снимка: БГНЕС

Във връзка с предложението за отчитане на негативния вот и влиянието му върху бариерата от 4% при пропорционалните избори, депутатът от ГЕРБ заяви, че това е обсъждано многократно през април и май. „Тогава ние направихме компромис в името на малките ни партньори, но не може непрекъснато да правим компромис. Не може винаги да решаваме в полза на претенциите им”. Той разясни, че е предвидено квадратчето „Не подкрепям никого” да присъства в изборната бюлетина и на балотажа на президентските избори.


Share Follow

Leave A Reply