До края на месеца се очаква да бъде подписано споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт“ за това кога българската държавна компания ще плати присъдената й от арбитражния съд в Женева дължима сума на руската компания за поръчаното за АЕЦ „Белене“ оборудване. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред БНТ.

НЕК снимка: БГНЕС

НЕК
снимка: БГНЕС

Във въпросното споразумение ще се уточни на колко вноски да бъде изплатен дългът на НЕК към руската компания и в какви срокове. Тъй като графикът на изплащане все още подлежи на преговори, Петкова отказа да изясни подробностите около него. Тя бе категорична, че ще бъде направена инспекция на двата реактора преди да бъде предприето плащане.

АЕЦ Белене

Енергийният министър заяви, че трябва време, за да бъде решено дали ще се строи нова атомна електроцентрала. Засега идеята е този проект да бъде в отделна компания, която да се обяви за приватизация и ако държавата хареса предложенията на потенциалните инвеститори, може да се мисли за дострояването, но без всякакво участие на държавата. Тя припомни, че по проекта вече са похарчени 1,4 млрд. лева пари на данъкоплатците, затова се изисква да бъде взето икономически най-добре обосновано решение.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По повод протестите на миньорите в мини дружеството „Въгледобив Бобовдол“ Петкова обяви, че след като наскоро собственикът е заявил в Министерството на енергетиката, че заради липсата на икономическа обосновка смята да прекрати добива, е последвало оттегляне на заявлението. Петкова изрази надежда, че прокуратурата ще провери цялата история с мините. „Нищо не се случа от само себе си“, заключи тя.


Share Follow

Leave A Reply