Бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за сключване на неизгодни сделки от името на Неционалната електрическа компания през 2007 г., които са довели до загуба на над 77 млн. евро, съобщават от Главната прокуратура. Договорът е бил на стойност 200 млн. евро и е бил сключен с руската компания „Атомстройекспорт“. Според прокуратурата двамата са действали в съизвършителство и със сключения договор са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора.

Иван Велков и Мардик Папазян снимка: gradat.bg, фотограф: Надежда Чипева

Любомир Велков и Мардик Папазян
снимка: gradat.bg, фотограф: Надежда Чипева

Става дума за стария реактор за централата, който впоследствие беше инсталиран на Калининградската АЕЦ. Изнесеното за Русия оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор тази стойност е била намалена със 77 172 475 евро, за които Велков и Папазян са се съгласили, че са „признати и приспаднати недокументирани разходи“. Освен че са сключили неизгодния договор, те не са поискали разрешение от държавата като едноличен собственик на капитала на НЕК, установява прокуратурата.

НЕК снимка: БГНЕС

НЕК
снимка: БГНЕС

В съобщението на държавното обвинение пише, че Велков и Папазян са поели освен това за сметка на НЕК и всички разходи, свързани с изследването на оборудването, техническата документация, транспортирането до Русия и разтоварването там. Българската държава чрез НЕК е платила и разходите за митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската федерация, както и дължимите данъци, мита и такси.

Велков и Папазян са с мярка за неотклонение „подписка“ и не могат да напускат страната без прокурорско разрешение, обясни пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни още, че при определяне на мерките прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. При връчването на обвиненията им, Велков и Папазян са заявили, че не ги разбират.

Румяна Арнаудова снимка: БГНЕС

Румяна Арнаудова
снимка: БГНЕС

Изнесеното от АЕЦ „Белене“ оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но реално НЕК  е получила с над 77 млн. евро по-малко, а освен това в хазната не са влезли мита, данъци и такси за освобождаване на оборудването .

Румяна Арнаудова

Румяна Арнаудова

Арнаудова обясни, че няма опасност да изтече давността по претендираното престъпление, нищо че е извършено през 2007 г. „Престъплението, за което е повдигнато обвинение предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение“, каза говорителката на Цацаров. Тя допълни, че повдигането на обвинение се е забавило, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, доказателствата са достатъчни.

Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.


Share Follow

Leave A Reply